Akadálymentességi tanulmány 50 ezer forinttól: Mi ez?

WEB akadálymentességi tanulmány hirdetés

Az akadálymentességi tanulmány egy weboldal részletes akadálymentességi felmérése. Egyesek akadálymentesítési szakvéleménynek hívják, de nevezhetjük weboldal auditnak vagy weboldal felmérésnek is.

Az akadálymentesítési tanulmányban végig ellenőrizzük azokat a sikerkritériumokat, amelyeket az Európában, Ausztráliában, Amerikában szabványnak elfogadott Web akadálymentesítési útmutató határoz meg. Az alapszintű („A”) megfelelés esetében 26, az  emelt szintű akadálymentesség („AA”)  esetében 37 kritérium.

Milyen módszert alkalmazunk az akadálymentességi tanulmány készítésekor?

A W3C által kiadott WCAG-EM dokumentum részletesen leírja a weboldalak akadálymentességi értékelésének menetét. E módszertanban nagyon precízen meghatározzák a vizsgálat menetét, hogy mit kell vizsgálni, és mindezt hogyan kell írásba foglalni.

A munkák során alaposan feltérképezzük az oldalt. Ehhez rengeteg segédprogramot használunk, amelyek az interneten fellelhetők. Van egy saját fejlesztésű feltérképező programunk is. Azonban

A segédprogramokból kapott információt minden esetben ellenőrizni kell. Ehhez nagyon alaposan átnézzük az oldalakat. Különböző böngészőket használunk, különböző eszközökön, mint okostelefonon, asztali számítógépen, iPhone-on stb. A fogyatékossággal élők által használt kisegítő eszközökkel is tesztelünk.

A nagyobb honlap akadálymentességi tanulmánya miért kerül többe?

A WCAG-EM szerint a weboldalakból reprezentatív minta alapján kell kiválasztani azokat az oldalakat, amelyeket tüzetesen megvizsgálunk. Minél nagyobb a honlap, annál több oldalt kell igen alaposan átvizsgálni.

Mi tartozik még a szolgáltatásunkba?

Vannak olyan vizsgálatok, amelyeket az összes oldalra elvégzünk. Ezeket nem írja elő a WCAG-EM, de mi fontosnak tartjuk. Ugyancsak szolgáltatásunkhoz tartozik a hibák pontos és érthető megfogalmazása, a kijavításukra tett javaslataink. A legfontosabbnak azonban a két órás szóbeli megbeszélés lehetőségét tartjuk mi is, és ügyfeleink is.

Az akadálymentességi tanulmány csak akadálymentesítéshez szükséges?

Talán neked sem elég indok, hogy a félmilliónál is több fogyatékossággal élő ember többsége csak akadálymentes oldalakat tud használni. A tanulmányunk alapján szabványossá tett weboldalalak sok esetben a keresőkben is jobban szerepelnek, és mindenki jobban tudja használni. Egy példa: Az akadálymentes űrlapoknál elvárás, hogy a hibás kitöltés beazonosítható legyen, és ki lehessen javítani. Ez mindenki számára fontos, nemcsak a fogyatékossággal élőknek.

Még egy szó a gyengénlátó változatról

Sokan gondolják, hogy akadálymentes a weboldaluk, mert van rajta akadálymentes változat, gyengénlátó változat, vakbarát változat, vakos verzió. Az ilyen aloldalaknak semmi közük nincs a Web akadálymentesítési útmutatóhoz. Az akadálymentes weboldal megvalósítása ennél sokkal egyszerűbb, és sokkal szebb.

Összefoglalás

Az akadálymentességi tanulmányban azt vizsgáljuk, mennyire felel meg a weboldal az EU-szabványnak, és gyakorlatias útmutatást adunk ahhoz, hogy a megfelelést elérjék. Minden sikerkritérium teljesülése esetén a Web akadálymentesítési útmutató szerinti megfelelőségi nyilatkozatot állítjuk ki.