Akadálymentesítést segítő WordPress bővítmény magyarul

A helyettesítő szöveget a médiatárban kell megadni, ennek képe látható. Az AltChecker bővítmény ellenőrzi, minden képhez van-e helyettesítő szöveg.

AltChecker sajtóközlemény

Legyen az Ön portálja is akadálymentes!

A honlapok többsége ma már portálmotorokon alapul. Ez azt jelenti, hogy a web fejlesztő – akár maga az oldal tulajdonosa – előre elkészített, ingyenesen hozzáférhető keretprogramot használ, és a portál felépítéséhez csak az oldalak tartalmát és kinézetét kell megadnia. A portálmotorok alapverzióihoz számos bővítmény tölthető le, amelyek segítségével további előre elkészített funkciókkal lehet a webhelyet kiegészíteni.

Az egyik legnépszerűbb portálmotor a WordPress, amelyet világszerte több mint hatvanmillió webhely megvalósításához használnak.

Sajnos, ezen honlapok többsége a hátrányos helyzetű felhasználók számára nem hozzáférhető, elérhetővé tételükhöz vagy az oldalak egyetemes tervezés alapján történő kialakítása, vagy utólagos akadálymentesítése szükséges. Akadálymentes honlapról akkor beszélhetünk, ha az eleget tesz az ISO/IEC 40500:2012 szabványnak.

Alapítványunk célkitűzése, hogy lépésről-lépésre haladva, olyan kiegészítő komponenseket hozzon létre, amelyek beépítésével javítható, illetve elérhető az oldalak egyenlő esélyű hozzáférése.

Az AltChecker – ezen törekvés első lépéseként – olyan WordPress bővítmény, mely a weboldalak akadálymentesítésében nyújt segítséget, a szabvány első teljesítési feltételének betartását lehet vele ellenőrizni.

A weboldalakon számos kép jelenik meg. Ezek egy része nem tartalmaz többletinformációt, csak a grafikus megjelenítést javítják, de sok esetben valamilyen jelentéssel is bírnak. A vak emberek által használt képernyőolvasó programok a képeket nem tudják értelmezni, csak a hozzájuk fűzött szöveges alternatívát. A html nyelvben ezt az „alt” attribútum kitöltésével lehet megtenni. Ha ez nincs megadva, akkor a látássérült felhasználó nem kap információt arról, hogy mi található az adott képen.

Az Alapítvány által fejlesztett bővítmény azt ellenőrzi, hogy a WordPress portálon található blogbejegyzésekben szereplő képeknél ki van-e töltve a hozzátartozó alt attribútum. Amennyiben nincs, ezt jelzi a portál működtetőjének.

A bővítmény egyenlőre béta státuszban van, így várjuk a hibajelzéseket, kiegészítő ötleteket.

A plugin ingyenesen letölthető bárki számára ezen a hivatkozáson.külső

Ezúton is kérjük a WordPress blogmotorra épült portálok üzemeltetőit, hogy tegyék elérhetővé bővítményünk szolgáltatásait felhasználóik részére az egyenlő esélyű hozzáférés elérése érdekében.

Az AltChecker bővítmény honlapja a WordPress oldalon.külső

Bejegyzés adatai

Szerző: Edelényi Zsolt

Küldetéstudatból a web akadálymentesítésével foglalkozó szakember vagyok. 2013 óta folyamatosan kapok megbízást, fejlődöm szakmailag a WCAG 2.0, (2018 óta 2.1) és alkalmazásában. Legszívesebben szabvány szerinti (WCAG-EM) auditot végzek, de akadálymentes weboldalakat és webáruházakt is készítek WordPress tartalomkezelővel.