Akadálymentes weboldal: mégis kinek fontos?

Illusztráció: a fogyatékkal élők segítése

A mai világunkban létfontosságú a látás. Mégis közel százezer látássérült él Magyarországon. Fontos lenne a hallás, a teljes tanulási képességek birtoklása. Ők nemcsak a világ szépségének egy szeletéből maradnak ki, hanem a mindennapi életben is akadályozottabbak. Azt gondolhatnánk, itt az internet, azon aztán mindenki boldogul. Sajnos nem. Azokon a weboldalakon boldogulnak, amelyeket akadálymentesen valósítottak meg.

Gondolhatnánk azt is, hogy a közszolgálati portálok akadálymentesek. Sajnos még nem. Aki próbált már közhasznú információt keresni a neten, tudhatja, hogy sokszor nem egy pillanat műve. Beírjuk a keresőbe, mit szeretnénk, Rákattintunk a találati lista egy elemére. Jó esetben találunk egy oldalt: no ezen rajta lesz. Elkezdünk bogarászni rajta és vagy megtaláljuk, vagy elegünk lesz belőle. Még én is sokszor feladtam, pedig gyorsan keresek.

A W3C, amelyik mindig is az internetes szabványok kidolgozója volt, már húsz éve dolgozik azon, hogy megoldást találjon arra, hogyan lehet a WEB valóban mindenkié. Már 6 éve létezik az Akadálymentességi irányelveknek (WCAG 2.0) nevezett dokumentum, és az ehhez kapcsolódó bőséges szakirodalom. Ausztráliában, az Egyesült Államokban viszonylag sokan használják. Az Európai Unióban 2012-ben lett szabvány, de a tagországoknak van még egy kis idejük, hogy valóban megvalósítsák.

Sokan azért nem foglalkoznak ezzel, mert az gondolják: minek foglalkozzak azzal a néhány látássérült emberrel? Pedig az Akadálymentességi Irányelveknek további címzettjei vannak: akinek hallássérülése van, tanulási képesség-zavara (pl. diszlexia), idegrendszeri zavara (pl. epilepszia), motoros képességek zavara (pl. béna kéz). Ráadás, hogy a weblap amelyik megfelel nekik is, az minden internetezőnek jobb.

Akadálymentes: könnyen kezelhető, gyors és hatékony

Az akadálymentes weblapot azért képesek a fogyatékossággal élők is használni, mert jól betölti a feladatát, azaz könnyen kezelhető, gyors és hatékony. Ezért képes mindenki jobban használni. És éppen ez az oka annak, hogy a keresőben is jól megjelenik. A végső cél az, hogyha megszeretnél tudni valamit, akkor hamar megtaláld és megértsd.

Egy konkrét példa (nevek nélkül): A busz indulását akartam megtudni. Beírtam a keresőbe. Hála Istennek az első oldalon volt egy láthatóan használható weblap. Rámentem. Micsoda klassz dolog: a menüben is azonnal megtaláltam. Kitöltöttem a kereső űrlapot, kiadta a járatot. Mindez egy perc sem volt.

Egy másik buszjáratot kerestem. Próbáltam értelmezni a feltűnő helyen adott lényegtelen információkat, megérteni a kapott bonyolult táblázatot. Végül megtudtam, de nem is teljesen bíztam meg az infóban, mert bizonytalanság volt bennem, hogy melyik adat mit jelent. Pedig tudtommal egyetlen fogyatékosságom sincs, és így is eltöltöttem egy bő negyed órát ezzel.

Vannak különösen fogyatékos felhasználók, akik a világ összes honlapját felkeresik: ezek a keresőmotorok. Nem hallanak, nem látnak, nehezen tanulnak és az egeret sem tudják használni. Ráadásul türelmetlenek is, nem szeretik a lassan betöltődő oldalakat.

Akadálymentesség: szemlélet kérdése

Eddig is voltak honlapok, amelyek könnyen gyorsan és hatékonyan működtek. Az Akadálymentességi Irányelvek (WCAG 2.0) nélkül is. A WCAG 2.0 nem egy csodaszer, hanem a jól működő weboldal elkészítésének technológiája. A benne foglalt elveket és módszereket nem kitalálták, hanem összegyűjtötték. Ha valakinek fontos volt, hogy valóban jó honlapja legyen, legtöbb esetben sikerült is megoldania.

Szerintem két oka lehetett, hogy a honlap nem akadálymentes: a honlap tulajdonosát nem érdekelte, vagy pedig azt hitte akadálymentes, bár valójában nem volt az.

Akiknek nem volt fontos, azoknak ezek után sem lesz fontos. A közhasznú honlapok akadálymentesítését hamarosan jogszabályok fogják előírni. Ez nagy előrelépés lesz. A többségnek várhatóan csak akkor lesz fontos, amikor felfedezik, hogy a fogyatékossággal élők is ügyfeleik lehetnek.

A mancs nem akadálymentes

Vannak, akik eddig is szerettek volna akadálymentes honlapot, és valaki azt mondta nekik, hogy meg is oldották a manccsal, amely mögött egy fekete alapú fehér és sárga, kép nélküli szöveg áll. Ez a változat nem véletlenül maradt ki az Akadálymentességi Irányelvekből, hanem azért, mert még a vakok és gyengénlátók sem tudják használni. Nem tudom, hogy és miképp terjedt el a mancsos változat, de sok kárt okozott. A tulajdonosokat abban a hitben ringatta, hogy akadálymentes, jelentős költséget is okozott. Nem csoda, hogyha most már nem bíznak abban, hogy a következő akadálymentes megoldás használható lesz.