Akadálymentes weboldal ingyen?

Akadálymentesség ingyen

Az akadálymentes weboldalt szeretnél Ingyen? Egyetlen lehetőségről tudok: WordPresst használsz a  twenty twelve sablonnal és az ingyenes akadálymentesítő gyereksablon. Ez azonban nem elég. Alkalmaznod kell a portálon megjelent akadálymentes WordPress bejegyzéseket, mert a tartalom feltöltésekor is figyelembe kell venni az akadálymentesség szempontjait.

Sok-sok oldalt nézegettem meg, de Drupal és Joomla alapon nem láttam még akadálymentes sablon Ha találok majd, mindenképpen közzéteszem.

Ma találkoztam egy cikkel.  Peter W. Szabo: Minimum effort accessibility. Magyarul így lehetne fogalmazni: A lehető legkisebb ráfordítással elérhető akadálymentesség. A cikk viszont arra irányul, hogy mit tegyen, aki akadálymentes weboldalt szeretne. Nincs pénze tesztelőket, akadálymentesítési szakértőt, akadálymentes honlapot készítő webdesignert fizetni. Az én cikkemet ő inspirálta, de alaposan átdolgoztam. Ezt ajánlom első olvasmánynak azoknak, akik használni szeretnék a fent említett WordPress twenty twelve sablont és akadálymentesítő gyereksablont.

 

Akadálymentes weboldal  ingyen:  ellenőrzőlista

 • A honlapod egyszerű, logikus felépítésű legyen: a fejlécben a honlap neve, leírása és a menü, utána a fő tartalom, végül az oldalsáv.
 • Sötét szöveg, de nem fekete, nagyon világos háttéren (lehetőleg ne hófehér legyen)
 • Ne használj Flasht és Silverlight-ot. Ezek egyáltalán nem akadálymentes technológiák.
 • Responsive, azaz bármely méretű eszközön ugyanazt a tartalmat és funkcionalitást kapja a felhasználható.

Ez az első három pont nemcsak a fogyatékkal élőknek, hanem mindenki számára használhatóbbá teszi a weboldalt.

 • A képekhez tartozó ALT attribútumot kitölteni. A képernyőolvasók ezt felolvassák a látássérülteknek. A WordPress szerkesztőjében helyettesítő szövegnek nevezik.
 • Használd a weboldalt egér nélkül, csak a billentyűzettel.
 • Próbáld ki weboldalad egy képernyőolvasóval A Windowsra a magyarul is tudó NVDA ingyenesen letölthető.  A JAWS demo üzemmódban 40 percig használható folyamatosan. Az OS-X-re a VoiceOver-t lehet használni.

Nemcsak a látássérültek számára szükséges az akadálymentes weboldal

Sokan azt gondolják, csak a vakokmiatt kell akadálymentesíteni a honlapot. Ez nem igaz ugyanúgy, mint ahogy az épületek akadálymentesítése sem csak a tolószékesek miatt történik. Az akadálymentes honlap további nyertesei:

 • Hallássérültek, még ha hallókészülékkel hallanak is valamit;
 • Motoros képesség zavarai, pl. akik a kezüket nem tudják használni;
 • Különböző látássérültek: akik homályosan látnak, csőlátásúak, színvakok, színtévesztők stb.
 • A részképesség-zavarral, tágabb értelemben tanulási zavarral élők, mint pl. a diszlexiások.

Nem utolsó sorban pedig mindenki nyertese az akadálymentes weboldalnak, mert olyan szemlélettel tervezték és alakították ki, hogy mindenki számára használható legyen.

Ingyen szakirodalom: WCAG 1.  és WCAG 2.0

Az internetért felelős W3C (World Wide Web Consortium)  1997-ben készítette el első akadálymentesítési javaslatát (WAI)

Két évvel később pedig az akadálymentesítési irányelvek első változatát (WCAG 1.0), majd 2008-ban a WCAG 2.0-át. Ez utóbbi 2012-ben lett az Európai Unió hivatalos szabványa (ISO/IEC 40500). Az Európai Bizottság javaslata szerint pedig 2014-ben a tagországoknak a kormányzati lapok akadálymentesítésről törvényt kell alkotniuk.

Ha még részletesebben érdekel, olvasd el:  Mi a WCAG 2.0? 

A mancsos változat mítosza

Egy időben sokan azt hitték, hogy a vakoknak és gyengénlátóknak Mancs ikon egy számláló mellett. egy külön honlap-változatot kell létrehozni képek nélkül fekete háttéren sárga vagy fehér betűkkel. Semmilyen tapasztalat, semmilyen kutatás nem támasztja alá, hogy ez egyáltalán segítség lenne. A képernyőolvasót használók néha megnyitották, de gyakran elavult tartalmat találtak mögötte, mert nem frissítette senki.  Az akadálymentességi irányelvek szerint csak abban az esetben szükséges külön oldalt létrehozni a fogyatékossággal élőknek, amennyiben a weblap tartalma egyáltalán nem akadálymentesíthető. Én még nem találkoztam ilyen esettel, de el tudom képzelni, legfőképp web-re készült látós alkalmazások esetén.

A mancsos próbálkozásokról olvashatsz egy másik cikkemben is: 3 érv a régi akadálymentesítési módszer ellen.

Ingyen teljesen akadálymentes lesz a honlapunk ?

A fent említett Akadálymentességi irányelvek (WCAG 2.0) 3 különböző szintű megfelelőségi szintet határoz meg: A, AA és a legszigorúbb a AAA. Ezt csak hozzá értő ember képes megvalósítani. A fogyatékkal élőknek viszont az is óriási eredmény, ha képesek olvasni és használni a weblapot. Ehhez kívántam segítséget nyújtani ezzel a bejegyzésemmel.