Teszt

E kategóriákban különböző oldalakat és WordPress sablonokat tesztelek. Hátha találok akadálymenteset közöttük. A sablonok esetében fontos az akadálymentes tartalomfeltöltés. Az oldalak esetében pedig fontos, hogy egy adott pillanatot tudok elemezni.

Tesztelés különböző eszközökön

25 különböző tesztkörnyezetben néztük meg a weboldalt a BrowserStack szolgáltatásával

Az akadálymentesítési szakértés egyik alappillére az oldal tesztelése. Az akadálymentes weboldalnak, minden még támogatott operációs rendszeren és böngészőn működnie kell és használhatónak kell lennie. Ehhez legalább 50 különböző eszközön kellene tesztelni, ráadásul ezek az eszközök gyorsan változnának, mert a böngészők akár havonta is új verziókat jelentenek be.

A legegyszerűbb akadálymentességi teszt

Harold Jeepers megküzd az akadálymentes honlapért - Jiffy Brothers honlapja: flash animációk. grafikák, és a képernyőolvasó kiakad.

Feliratok és szöveges leírások

A legegyszerűbb teszt következik. Az akadálymentes videóknál ellenőrizd le az alábbi három dolgot:

  • A videóhoz van-e felirat. Tudod, a hallássérültek nem hallják. Ha van, akkor könnyen megtalálható a gomb, amellyel be és ki tudod kapcsolni?
  • Van-e a videóhoz hangzó leírás (narrálás).

A JAWS 15 megjelent!

JAWS reklám

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány, a JAWS szerződött magyar honosítója két napja jelentette be a magyar nyelvű JAWS 15 megjelenését.

Az eredetileg negyedmillió forintba ($895) kerülő professzionális képernyőolvasót ezen alapítvány sikeres közreműködése segítségével néhány ezer forintért vehették meg a látássérültek.

A világon a legelterjedtebb képernyőolvasóról van szó,

Nyilvános alkalmazás a weboldalak akadálymentességi értékeléséhez

Az alkalmazás egyik oldalának képe

Tavaly nyáron jelent meg a W3C értékelési módszertana a WCAG-EM. A weboldal felmérési szolgáltatásunkat ez alapján végezzük. Saját alkalmazást készítettem hozzá, amely arra szolgál, hogy a megadott módszertan szerinti dokumentációt át tudjuk adni az ügyfeleinknek.

Örömmel láttam, hogy néhány napja a W3C egy az enyémhez hasonlító,

Teszt: Hemingway Rewritten

A Hemingway rewritten WordPress sablon kinézete.

Keresem az akadálymentes WordPress sablonokat. A Hemingway Rewritten nem az. Két fontos probléma:

Nem megfelelő a kontrasztarány

A halványzöld szín alig látszik az oldalsávban. A második címsorszint szintén nem megfelelő kontrasztú. A WCAG 1.4.3 pontja írja elő a AA szintű akadálymentes honlapoknak a kontrasztarányt.