Blogfigyelés

Web-bel kapcsolatos témánkhoz kapcsolódó blogok figyelése.

3 gondolat az akadálymentességről

Egy fehér bottal járó látássérültet a segítő a botjánál fogva húz lefelé a lépcsőn.

Nem szorosan kapcsolódik honlapunk témájához az alábbi tíz perces rövidfilm, mégis, néhány fontos tanulságot az akadálymentességgel kapcsolatosan le tudunk szűrni:

  1. A film feliratos, így a siketek számára is használható.
  2. A videóban mindent szóban is elmondanak, így a látássérültek is értik.

Akadálymentes hírlevél

A cikk képe Webisztán honlapján

A vállalkozásommal május 9-én a digitális akadálymentesség világnapján kezdek. Az előkészítő munka kapcsán kezdtem foglalkozni a hírlevelek készítésével. A hírlevelemnek is akadálymentesnek kellene lennie. Az akadálymentesség azt jelenti, hogy mindenféle eszközön, így mobil telefonon is jól olvasható és használható a hírlevél. Aki sokat dolgozik okostelefonon,

Responsive webdesign az akadálymentesítés szempontjából

Többször említettem, hogy a jó responsive design több szempontból már akadálymentes. Ezért a responsive honlap fél siker az akadálymentesítésben.

  1. Az emberek egyre nagyobb hányada nézi meg a honlapot  táblagépen vagy okostelefonon. A hagyományos design általában használhatatlan ezeken a kütyükön.
  2. A képernyőolvasók működnek az okostelefonokon,

Humoros videó az akadálymentes honlapokért

Jelenet a reklámfilmből: A web-designer belép a cég életébe

A Web Axe honlapjának alcíme: blog és podcast az akadálymentesség mérlegén. A podcast
egy gyüjtőfogalom. Film, média és minden ilyesmi belefér, amelyeket korunk elektronikus kütyüin (tablet, iPod okostelefon stb.) képesek vagyunk használni.

Készítettek egy jópofa videót azért, hogy a cégek akadálymentesítsék a honlapjaikat.

A praktikusan akadálymentes weboldal

Egy tolószékben ülő hölgy, mellette egy vakvezető kutya

Aki leteszi a voksát amellett, hogy mindenki egyformán részesüljön honlapjának áldásaiból, azaz fogyatékossággal élők, gyengén internetezők, részképesség-zavarral rendelkezők stb., annak nem szükséges drága pénzekért akadálymentesítenie a honlapját. Elég, hogyha a bejegyzéseimet olvassa, kérdez, és sikerülni fog. Hogyha nem is felel meg anemzetközi szabványnak (WCAG 2.0),