A web mindenkié – blog

A legyen web mindenkié. Ezért dolgozom, és még sok munka van hátra.

Tim Berners-Lee volt, aki az első weboldalt létrehozta (ez a weboldal még mindig rajta van a világhálón), létrehozta az internetes világszervezetet: a W3C-t, és ezért az internet megalapítójának vagy az internet atyjának nevezik ezt mondta: „Az internet ereje az egyetemesség. Mindenki képes használni függetlenül attól, hogy milyen képességei vannak. (forrás: Wikipédia ). Ez a cél messze nem valósult meg. Az emberek 20-30 százaléka képtelen használni a weboldalakat. A weboldal tulajdonosai ráadásul erről nem is tudnak. Az akadálymentesség használhatóságot jelent. Fogyatékossággal élők, részképesség-zavarral élők, idősek, régi számítógépet vagy telefont használók nem képesek minden oldalt használni, csak azt, ami a WCAG 2.0 szabvány szerint akadálymentesítettek.

Nagy betűkkel: húsz százalék - ennyivel lehetne több konverzió az akadálymentes weboldalon.
Húsz százalékkal lehetne több konverzió (azaz új ügyfél) az akadálymentes honlapokon — mutatta ki egy tanulmány. Angliában több mint 11 milliárd fonttal lenne több forgalom, ha akadálymentes honlapokon értékesítenének. Természetesen ezek csak számok. Azonban tény kérdés, hogy az akadálymentes honlapot sokkal többen tudják használni.

2017: még jobban és profibban

Közzétéve: 4 éve
A képen fontos kulcsszavak olvashatók. Lásd a leírásban.
2016-os évem rövid összefoglalója és terveim 2017-re. Az ügyfeleim elégedettek a szép, esztétikus akadálymentes oldalaimmal, amin egyetlen egy sárga ikon sincs, és nem egy akadálymentességi elemzést készítettem el.
A web alapjai 25 éve változatlanok
Sokan azt hiszik: az akadálymentes weboldal, akadálymentes webáruház drágább. Épp az ellenkezője az igaz: olcsóbb és kifizetődőbb. Ha egy weboldalt kétszer annyi ideig lehet használni, fele annyiba kerül. Az akadálymentes weboldalt többen használják, és kevesebb karbantartást igényel.

Videók akadálymentesítése

Közzétéve: 5 éve
Feliratozott részlet az Egri Csillagok filmből.

Magyarországon is elkezdődött a folyamat, hogy a filmeket, előadásokat valóban elérhetővé tegyék siketek és látássérültek számára is. Az akadálymentesítés egyik elkötelezettje: Tímár Péter, akinek a YouTube csatornáján már nem egy akadálymentesített film található. A WCAG 2.0 A szintje szerint akadálymentes honlapokon is feliratozott videókat kell elhelyezni.