A web mindenkié – blog

A legyen web mindenkié. Ezért dolgozom, és még sok munka van hátra.

Tim Berners-Lee volt, aki az első weboldalt létrehozta (ez a weboldal még mindig rajta van a világhálón), létrehozta az internetes világszervezetet: a W3C-t, és ezért az internet megalapítójának vagy az internet atyjának nevezik ezt mondta: „Az internet ereje az egyetemesség. Mindenki képes használni függetlenül attól, hogy milyen képességei vannak. (forrás: Wikipédia ). Ez a cél messze nem valósult meg. Az emberek 20-30 százaléka képtelen használni a weboldalakat. A weboldal tulajdonosai ráadásul erről nem is tudnak. Az akadálymentesség használhatóságot jelent. Fogyatékossággal élők, részképesség-zavarral élők, idősek, régi számítógépet vagy telefont használók nem képesek minden oldalt használni, csak azt, ami a WCAG 2.0 szabvány szerint akadálymentesítettek.

Kisegítő eszközök

Egy kerekesszékes férfi a panorámás ablakon néz ki, közben a szájában lévő eszköz segítségével használja a mobiltelefont.
Cikkemben az alábbiakról lesz szó: Mit nevezünk kisegítő technológiának? ; Tudnivalók a képernyőolvasóról; Egyéb kisegítő technológiák.

AccessiBe. Csalás?

Egy zsákutca-barlangba beküldött drón digitális megjelenítése.
E cikkemben a WCAG szabvány sikerkritériumaival támasztom alá, hogy az accessiBe cég ígéretével ellentétben nem teszi akadálymentessé az ügyfelei honlapjait.

Az Év Honlapja és a WCAG

evhonlapja.hu oldal kezdőoldala a weben 2020-ban.

Még Magyarország legszínvonalasabb weboldalai is kirekesztenek egyes embereket annak ellenére, hogy a technológia megfelelő alkalmazásával akadálymentes is lehetne.

Akadálymentes honlap: 20 százalékkal több konverzió

Nagy betűkkel: húsz százalék - ennyivel lehetne több konverzió az akadálymentes weboldalon.
Húsz százalékkal lehetne több konverzió (azaz új ügyfél) az akadálymentes honlapokon — mutatta ki egy tanulmány. Angliában több mint 11 milliárd fonttal lenne több forgalom, ha akadálymentes honlapokon értékesítenének. Természetesen ezek csak számok. Azonban tény kérdés, hogy az akadálymentes honlapot sokkal többen tudják használni.