Akadálymentes honlap: saját kezűleg vagy szakemberre bízva?

Eszter az ezermester c. könyv borítója

Mit tegyek, miután eldöntöttem, hogy szeretném akadálymentessé tenni meglévő honlapomat? Kezdjem el saját magam, vagy pedig bízzam szakemberre?

Egy jó ezermester: sokmindenre jó

Ehhez a döntéshez előzetesen elmondok egy történetet. Levált a cipőm talpa. Szeretek ezermesterkedni, és ha lehetséges, minél többet magam megoldani. Van ragasztóm, hurrá, megragasztom. Nem sikerült. Aztán jobban csináltam, végül sikerült, és néhány hétig jó volt. Olvastam az interneten néhány trükköt, azzal megragasztottam ismét. Most már hónapokig jó volt. Így ment egy darabig: levált, megragasztottam, levált, megragasztottam.

Egyszer aztán elvittem a cipészhez. Másnap érte mentem és jó volt egész addig, amíg teljesen elkopott a cipőm talpa. Mik az én következtetéseim és tanácsaim?

  1. Saját kezű megoldás is lehet megfelelő és működhet. Ezen az akadálymentes webdesign portálon minden szükséges információ megtalálható az akadálymentesítéshez. Csak időt kell szánni a böngészésre, megvalósítani.
  2. A profi szakember viszont sokkal rövidebb idő alatt és szakszerűbben elvégzi ezt a munkát. Vagyunk néhányan, akik ezzel foglalkozunk. Egyelőre kevesen, mert a nagy designer cégek még nem foglalkoznak ezzel, csak mi „kisiparosok”. Nem is kérünk annyi pénzt érte. A szakértelmünk viszont megvan hozzá. Ismerjük a szabványt (nevezetesen a WCAG-t és a kapcsolódó dokumentumait), és a saját területünket, én például a WordPresst.