Akadálymentes honlap = rendezett honlap

Rendetlen gyerekszoba. Minden szétdobálva.

Azt szeretném, hogy az akadálymentes honlapról senkinek se valami speciális akadálymentes változat jusson eszébe, hanem egy szabályos, rendezett honlap. Nemcsak kívülről, hanem a „motorháztető” alatt is.

A legtöbben ezt hiszik saját honlapjukról. Ezért miután kiküldjük ügyfeleinknek a portálelemzés eredményét, nem értik, hogyan lehet ennyi akadály a weboldalukon. Azt pedig nagyon nehéz kideríteni, hogy akik elhagyják a honlapot, miért hagyják el. Hányan maradnának, ha jobban és könnyebben tudnák használni?

Mitől rendezett egy honlap?

Látássérült feleségem számára nap mint nap akadálymentesítünk a gyerekekkel. Mikor a nappaliban befejeződik a játék, el kell pakolni őket, mert különben feleségem rálép vagy megbotlik benne és elesik. Jobb esetben csak a játék megy tönkre. Ez jelenti azt, hogy a nappali akadálymentes.

A konyhaszekrényben a dolgoknak címkézve mindig vissza kell kerülnie a helyére, különben a látássérült feleségem nem találja meg őket. Ha a só helyére cukor kerül (mint ahogy már megtörtént), cukor kerül a levesbe só helyett, és a következményeket nem kell ecsetelnem…

Megcímkézztük a tárolóedényeket. Nagyon jó volt. De előfordult, hogy közben mást töltöttünk bele, mert rájöttünk, úgy praktikusabb. A címke viszont maradt…

A rendetlenség akkor sem lenne jó, ha a feleségem látna, de akkor nem lenne ennyire problémás.

Ugyanezt jelenti a web akadálymentesítése is. A nem akadálymentesített honlap olyan, mint a nappali, amiben szét vannak szórva a dolgok, és a konyhaszekrény, amiben semmi sincs a helyén és rosszul vannak a dolgok megcímkézve. A legtöbb ember kisebb-nagyobb nehézségek árán boldogul vele, egyesek viszont sehogy sem.

Az akadálymentes honlap viszont olyan, mint a rendezett nappali és konyhaszekrény. Az átlagon aluli képességűek is képesek használni. Azok, akiknek átlagosak a képességeik, vagy átlagon felüliek, nemcsak boldogulnak vele, hanem könnyen és egyszerűen tudják kezelni.