Akadálymentes honlap 3 jellemzője

Tolószékes, egy kezét használni tudó fiatalember internetezik egér nélkül

Minden eszközön használható

Az internet technológiája olyan gyorsan változik, hogy az öt évvel ezelőtti honlapok mára elavultnak számítanak. Az internet nemsokára a karóra segítségével is elérhető lesz. mosolyjel (smiley) Az egyik megoldás szerint minden fajta eszközre más honlapot alakítanak ki, mint ahogy ezt sokan ismerik a Gmail-nél és a Facebooknál. A hátránya, hogy a kis eszközön a funkciók és a tartalmak egy részét nem teszik elérhetővé.

Az akadálymentes weboldal ennek éppen az ellenkezője: minden eszközön ugyanaz a tartalom és a funkcionalitás. A szakmámban ezt responsive design-nak nevezik. Egyértelműen ez a jövő weboldala. Egyrészt azért, mert egyszerűsége miatt univerzális. Bármilyen eszközön internetezünk, a honlap kinézete hozzáalakul a kijelzőnkhöz. A gombok, linkek, funkciók, alkalmazások ugyanúgy elérhetők a kis iPhone-on, mint az óriási monitoron.

Beszélő képek és feliratozott videók, leírt hangfájlok

Az internetes szabvány már régóta lehetővé teszi minden képhez láthatatlan szöveg elhelyezését. Az eredeti célja az volt, hogyha a böngésző nem tudja megjeleníteni a képet, akkor ezt a szöveget írja ki. Szinte sosem töltik ki. Pedig a vakok és gyengénlátók által használt képernyőolvasó felolvassa a látássérülteknek. A vak feleségem meséli, hogy egy jó szöveg alapján ő bizony el tudja képzelni a képet és megérzi a hangulatát, kapcsolatba kerül vele.  Az első cikkemben említett mancsos változat nem tartalmaz képet, pedig legtöbbször azok is lényegesek. Arról nem is beszélve, hogy a keresőmotorok is e szövegből értik meg a képet, hiszen ők sem látnak.

Helyettesítő szöveg lehetne ez is: Munkácsy Mihály festménye: A "Köpülő asszony" Egy asszony egy széken ülve köpül, mellette áll egy lánygyermek. A kép sötét hátteréből ez emelkedik ki. Az asszony egész teste a nehéz  munkát tükrözi. A nő tekintete elrévedezik, szomorú, viszontagságos életet tükröz. A falusi házból nem látszik semmi, csak egy másik agyagedény, de mégis kifejezi a szegénységet,  amelyben élnek: látszik a piszkos kötény a szék támlájára dobva, az erősen használt padló. A kb 10 éves kislány érdeklődve figyeli a vajat, szomorúsága még nem az anyjáé.
Helyettesítő szöveg lehetne ez is: Munkácsy Mihály festménye: A „Köpülő asszony” Egy asszony egy széken ülve köpül, mellett áll egy lánygyermek. A kép sötét hátteréből ez emelkedik ki. Az asszony egész teste a nehéz
munkát tükrözi. A nő tekintete elrévdezeik, szomorú, viszontagságos életet tükröz. A falusi házból nem látszik semmi, csak egy másik agyagedény, de mégis kifejezi a szegénységet,
amelyben élnek: piszkos kötény a szék támlájára dobva, a köpü, a padló. A kb 10 éves kislány érdeklődve figyeli a vajat, szomorúsága még nem az anyjáé.

Ahogy én is, sokan egyetlen gombnyomással feltesznek egy videót vagy hangfájlt a honlapra. Nem is kell mondanom, már tudjuk: a siketek és nagyothallók ezzel nem tudnak megküzdeni. Hála Istennek rengeteg eszközünk van már a videók gyors feliratozására. A hangfájlokat is le kell írni, ha szeretnénk egy jó honlapot. Sajnos a zenéből kimaradnak így is, hacsak valaki nem tudja költőien leírni a zenét.

Egérmentes honlapot!

Mi egészséges emberek aligha tudjuk elképzelni, hogy azok is tudnának internetezni, akik nem képesek a kezüket használni, vagy csak nagyon kevéssé. Pedig csak egy apró figyelmességen múlik az egész. Az akadálymentes honlap kizárólag billentyűzetről is használható. Ez egyébként a látássérülteknek is fontos, hiszen ők se tudják az egeret használni. Sőt, sokan vagyunk, akik szeretik kerülni, hogy mindig az egérhez nyúljanak.

Ha a honlapot megfelelő szakmai hozzáértéssel készítik el, alapértelmezetten használható egér nélkül, ez nem zavar senkit, csak segít. Általában akkor lesz szükséges az egér használata, ha egy olyan alkalmazást építenek a honlapba, amelynek fejlesztésekor nem volt a kitűzött célok között ez a kritérium.

Összefoglalás

Az akadálymentes honlap nemcsak a fogyatékossággal élő emberek számára teszi lehetővé az internet használatát, hanem mindenki számára  jobb.