Akadálymentes fejléc Grid slider-el!

A Grid Slider működése a Crocus hotel honlapján

A 17 dolláros WordPress Grid Slider Plugin eredetileg egy carousel bővítmény. Azért grid, mert egy dia nem csak egyetlen egy képet és szöveget tartalmazhat, hanem többet is. Mindezt szépen, négyzethálóban elrendezve. A képek és szövegek a WordPress admin felületen állíthatók be.

Kiegészítés 2016. február: A fent említett bővítményt már nem árulják, helyette 4 dollárért a jQuery grid slider bővítményt ajánlják. Nem teszteltem, de szerintem ugyanúgy alkalmas lesz erre a feladatra. Ha lesz időm fejlesztek ingyen egy ilyet, mert nagyon egyszerű.

A mozgó carouselek általában nem akadálymentesek. Ez a bővítmény azonban alkalmas arra, hogy csak egyetlen egy diát paraméterezzünk be, és így egy statikus, szép fejlécet kapunk, ami  WCAG 2.0 „A” szinten akadálymentes.

2.2 Irányelv: Elegendő idő: Biztosítson elegendő időt a felhasználóknak a tartalom elolvasására és használatára

A carouselek nemcsak a képernyőolvasót használók számára nehezítik meg vagy teszik lehetetlenné a weboldal használatát, hanem azok számára is, akik nem tudják gyorsan felfogni az információt. A webdesigner könnyen elhelyezhet egy ilyen akadálymentes fejlécet a honlap tetején. Ez esetben azonban mindig a honlap kezelőjéhez kell fordulni, ha változtatni szeretnénk rajta. A Grid Slider viszont egy viszonylag barátságos angol nyelvű felületen lehetővé teszi a honlap szerkesztőinek, hogy a slider tartalmát tetszésük szerint változtassák.

A másik óriási lehetőség ebben a bővítményben, hogy rengeteg olyan szolgáltatást nyújt, amelyre szükség van egy profi honlapnál: kategóriák, lazy loading. Legfőképp pedig reszponzív, ami szintén akadálymentességi feltétel.

E megoldás „feltalálása” Nagy Dávid érdeme. Köszönöm.