Akadálymentes-e a Google re-captcha?

a Google reCAPTCHA egy mobileszközön. Az űrlapba írtam: Vajon mi lehet oda írva egy milliméteres sötét betűkkel sötét háttér előtt? Így néz ki a Google reCAPTCHA egy WCAG 2.0 "AA" szintű oldalon.

Nem először találkozom akadálymentes oldalnak minősített oldalon a Google  ingyenes reCAPTCHA programjával. Hozzá kell tennem: a régi fajtával. A cikkem végén írok majd az újról is.

A régi reCAPTCHA úgy tűnik a látássérülteknek is használható, mert lehetőséget ad arra, hogy ne a látható karaktereket kelljen beírni, hanem helyette néhány számot felolvas angolul. Valóban akadálymentes?

A rövid válasz: nem akadálymentes. Elsősorban azért, mert angolul van. A WCAG 2.0 alapkövetelménye, hogy egy magyar nyelvű honlapot a kizárólag magyar nyelvet ismerő felhasználó is használni tudja. Ha valaki nem tud angolul, akkor elakad a reCAPTCHÁ-nál.

A többi érvet a számtalan külföldi tesztből lehet megtudni. A W3C captcha alternatívákat felsoroló oldalán írják, hogy az angoloknak is nehéz megérteni a kimondott számokat. Diszlexiások, más részképesség-zavarral rendelkezők nem képesek használni, márpedig a WCAG 2.0 célja az, hogy ők is úgy internetezhessenek, ahogy mások.

Én még egyszer sem találkoztam azzal, hogy a captcha vezérlőelemeit helyesen fordították volna le, ha egyáltalán lefordították. Az egyik teszten „kihívás begépelés” üzenet jelezte, hogy ide kell beírni a számokat.

Több teszt során megemlítették, hogy kisméretű eszközökön nem működött. Amikor megnéztem a telefonon, az első kis kép olyan apró és sötét volt, hogy új captcha-t kellett kérnem. Tudtam, melyik gombot kell megnyomni, és a gombostűfejnyi felületet sikerült is eltalálnom. Egyszer nem, akkor meg egy teljesen új oldalra vitt el. Ez sem felel meg a WCAG 2.0 követelményeinek.

Aki Google reCAPTCHÁ-t használ kirekeszti a felhasználók egy részét a honlapjáról.

Mégis, mi a megoldás?

Google no-captcha reCAPTCHA egy jó megoldásnak tűnik.

Első körben a 2014. decemberben bemutatott no-captcha reCAPTCHÁ-t ajánlom. Ennek akadálymentességét még kevesen tesztelték, de ezek mind pozitívak.