WCAG-EM

Miről is szól a 22/2016. (VI. 29.) NGM rendelet?

Pálda egy akadálymentes honlapra: egyszerű, átlátható, szép. Nincsen semmilyen akadálymentes felület meg gyengénlátó verzió.
A nyáron megjelent 22/2016. (VI. 29.) NGM rendelet szerint a bankonak néhány információt akadálymentesen kell közzétenniük a honlapjukon. Mit is jelent ez konkrétan? Milyen lehetőséget jelent ez a bankoknak? Ezt foglaltam össze ebben a cikkben.

Az akadálymentességi szakértő kompetenciái

Edelényi Zsolt és kislányának portréja
  • A WEB akadálymentességi útmutató (WCAG 1.0 és WCAG 2.0) alapos ismeretével rendelkezik;
  • Folyamatosan nyomon követi a külföldi szakirodalmat, tájékozódik az akadálymentességgel kapcsolatos fejleményekről, és alkalmazza azokat.
  • Jogtiszta programokkal és megoldási javaslattal rendelkezik minél több weboldallal kapcsolatos igény akadálymentes kivitelezésére.
  • Ismeri a fogyatékossággal élők által használt kisegítő berendezéseket,

Alkalmazások akadálymentességi értékeléshez

Az alkalmazás egyik oldalának képe

Tavaly nyáron jelent meg a W3C értékelési módszertana a WCAG-EM. A weboldal felmérési szolgáltatásunkat ez alapján végezzük. Saját alkalmazást készítettem hozzá, amely arra szolgál, hogy a megadott módszertan szerinti dokumentációt át tudjuk adni az ügyfeleinknek.

Örömmel láttam, hogy néhány napja a W3C egy az enyémhez hasonlító,

Weboldal, weblap, honlap

Egy láthatalan üveglapon sorakoznak a weboldalak, ebből egyetlen egyet kiválaszt a hölgy és felénk mutatja. A weboldalon ez áll: W3C, azaz World Wide Consortium.

Weboldal, weblap honlap fogalma az akadálymentességi szabvány tükrében

Ez az írásom inkább webdesignereknek készült. A weboldal akadálymentességi szakvéleményezése kapcsán joggal merülhet fel a kérdés: Mi a honlap? Hol vannak a honlap határai? E cikk erről szól.

Mi a weboldal?

A WCAG 2.0 és a WCAG-EM szerint is a weboldal definíciója: egyetlen egy URI-en megtalálható tartalom.