Akadálymentes captcha

A you tube captchája ezt mondja: hahaha.

2013-ban minden tekintetben elavult technológia a captcha. Ez egy úgynevezett turing-teszt, amely azt hivatott biztosítani, hogy az űrlapot egy ember tölti ki és nem robot. Ezt a kérdést a modern technológiával capcha nélkül is biztonsággal el lehet dönteni.

Van akadálymentes captcha?

Nem kellene tehát egyáltalán captcha. Ha már alkalmazunk akkor jogos a kérdés: lehet-e akadálymentes?

A forgalomban lévő captcha-k 99 százaléka nem akadálymentes. Még azok sem, amelyek mellett ott van egy kis gomb, hogy lejátszák a szöveget és a számokat. Megpróbálta már valaki? Megértette? Megjegyezte? Aztán hibátlanul beírta? Elképesztő bonyolultságú programokkal állítják elő. Pedig teljesen szükségtelen. A célt, hogy megkülönböztessék a robotokat és az embereket sokkal egyszerűbb eszközzel is el lehet érni, ami ráadásul akadálymentessé is teszi a captcha-t.

Mitől akadálymentes a captcha?

Attól, hogy a képernyőolvasók felolvassák. Ha például egy összeadást kell elvégezni. Sőt, vannak olyan megoldások, hogy nem is szükséges a captcha.

Létezik egy akadálymentes captcha-nak nevezett bővítmény a WordPress-hez. A BestWebSoft programja egy egyszerű matematikai műveletet ad fel nekünk, melynek egyik tagját nekünk kell behelyettesíteni. Ilyet például: 3+2=5. A számokat néha betűvel írja ki pl. három – 2=1. Automatikusan a WordPress beállított nyelvét veszi alapul, és magyarul is ismeri a számokat.A WCAG szerint azonban ez sem akadálymentes, mivel vannak olyan felhasználók, akiknek a matematikai műveletek is problémát okozhatnak pl. tanulási részképesség zavar egyes eseteiben. Ez azonban mégis nagyságrendekkel jobb megoldás, mint a Google Recaptcha vagy más tuning teszt.