Akadálymentes captcha

A you tube captchája ezt mondja: hahaha.

A forgalomban lévő captcha-k 99 százaléka nem akadálymentes. Még azok sem, amelyek mellett ott van egy kis gomb, hogy lejátszák a szöveget és a számokat. Megpróbálta már valaki? Megértette? Megjegyezte? Aztán hibátlanul beírta? Elképesztő bonyolultságú programokkal állítják elő. Pedig teljesen szükségtelen. A célt, hogy megkülönböztessék a robotokat és az embereket sokkal egyszerűbb eszközzel is el lehet érni, ami ráadásul akadálymentessé is teszi a captcha-t.

Mitől akadálymentes a captcha?

Attól, hogy a képernyőolvasók felolvassák. Ha például egy összeadást kell elvégezni. Sőt, vannak olyan megoldások, hogy nem is szükséges a captcha.

Most találtam egy kis híján akadálymentes captcha bővítményt a WordPress-hez. A BestWebSoft programja egy egyszerű matematikai műveletet ad fel nekünk, melynek egyik tagját nekünk kell behelyettesíteni. Ilyet például: 3+2=5. A számokat néha betűvel írja ki pl. három – 2=1. Automatikusan a WordPress beállított nyelvét veszi alapul, és magyarul is ismeri a számokat.

Elkezdtük tesztelni a JAWS-al, és felfedeztünk egy aprócska hibát. Így is használható, de azért nem tökéletes. A hiba kijavítása még folyamatban van. Amint kijavítottam és teszteltük is, felteszem erre a honlapra, merthogy GNU liszensze van, azaz szabadon terjeszthető. A bővítmény fizetős változata kompatibilis a BuddyPress űrlapkezelővel és a Contact Form 7-el, továbbá és biztosítja a 24 órán belüli támogatást is.

2014. január: Elkészült. Akadalymentes captcha WordPress bővítmény letöltése.