Akadálymentes színház New Yorkban – akadálymentes honlappal

Az akadálymentes színház akadálymentes honlapja mobiltelefonon. Nagyon felhasználóbarát.

Most láttuk látássérült feleségemmel a Gát c. elődadást narrált formában a kaposvári Csiky Gergely színházban. (Fotógaléria a nagykontrasztú oldalon). Óriási élmény volt. A narrátor: Bonecz Ervinkülső.  Ő szóban közvetített minden eseményt, ami a színpadon történt. Mi pedig a fejhallgatóinkon keresztül, másokat nem zavarva hallgattuk.

Másnap pedig a sajtófigyelésben jött a hír: New Yorkban akadálymentes színházat nyitottak akadálymentes honlappal (Broadwaynews: TDF & The Broadway League Debut New Website Tailored to Accessible Performances.külső)

Milyen szolgáltatásokat nyújt az akadálymentes színház?

  1. A kerekesszékesekért a Közlekedés akadálymentesítése: kerekesszékes információs táblák: rámpák, lift, mosdó, ivókút stb.
  2. Hallássérültekért: Minden előadáshoz iCapture (ez egy iPhone-os alkalmazás) és hallókészülék. Tájékoztatás  egyes speciális feliratozott és jeltolmácsot biztosító előadásokhoz.
  3. A látássérültekért: Narrálás diszkrét rádiós eszközön keresztül. A színpadon történő eseményeket így tudják követni.
  4. Autistákért: Olyan előadások, amelyek egyrészről biztonságos környezetet biztosítanak ahhoz, hogy az autisták és gondozóik megnézhessék az előadást, másrészről az előadást úgy módosítják, hogy ne legyenek benne durva hang és fényhatások.

 

Bejegyzés adatai

Szerző: Edelényi Zsolt

Küldetéstudatból a web akadálymentesítésével foglalkozó szakember vagyok. 2013 óta folyamatosan kapok megbízást, fejlődöm szakmailag a WCAG 2.0, (2018 óta 2.1) és alkalmazásában. Legszívesebben szabvány szerinti (WCAG-EM) auditot végzek, de akadálymentes weboldalakat és webáruházakt is készítek WordPress tartalomkezelővel.