A weboldal szabványos HTML5 felépítésének fontos szabályai röviden

Egy szabványos HTML5 weboldal felépítése grafikusan ábrázolva. Részletes leírás a cikkben.
A robusztus weboldal szemantikailag és szintaktikailag is szabványos HTML5 kódokat használ. E cikkben a szabványos weboldal alapvető felépítésének néhány szabályát foglalom össze.
  1. A HTML5 5 régiómegjelölést ismer: <body>, <section>, <aside> <nav>,< article>.
  2. A legkülső elem mindig a <body> és </body> elem közt legyen.
  3. A <main> elembe ágyazzuk be a weboldal fő tartalmát. Ennek teljesen egyedinek kell lennie, míg a többi régióban lévő elemek akár ismétlődhetnek is.
  4. A <section>, <aside> és < article>.régiókat egymásba lehet ágyazni.
  5. Mindegyik régiónak megvan a saját maga hierarchikus felépítése, melyben helyet kap a <header> és a <footer>. Az elsőben kapnak helyet általában a címsorok, a metaadatok, szerző neve, dátum stb. A lábrészben pedig lábjegyzetek, linkek és hasonlók. Ez már szabadon választott. A metaadatok például lehetnek a lábrészben is.
  6. A HTML5-ben minden régiónak saját címsorrendszere van. Azaz mindegyikben a legmagasabb  <h1> címsorszinttel kell kezdeni, és szigorú hierachikus elrendezésben (azaz <h1> után <h2> jön és nem más) követik a címsorszintek.
  7. A <nav> elembe csakis kizárólag a weboldalon történő navigáláshoz szükséges linkek tartozhatnak, kiegészítő címsorszinttel.
  8. Az <aside> elem összefoglalva: minden egyéb. A szabvány leírása szerint azok a tartalmak, amelyek nem kötődnek szorosan a fő tartalomhoz, mint az oldalsáv, linkgyűjtemény stb.