A világhálót mindenki tudná használni

Egy ábra, melyen az alábbi szöveg szerepel: az igazi felhasználói élmény egyenlő a használhatósággal (UX), a jó webdizájnnal és az akadálymentességgel

Az előadás megtekintése

Ezen előadás 2022. április 18-án az Akadályok nélkül rendezvényen hangzott el. Az előadás akadálymentesen megtekinthető:

Mindenkit érinthet

Egyik nap a kiválóan olvasó fiam kezébe adtam a számítógépet. Egy levelet kellett a családunknak felolvasni. A levél sorai a monitor teljes szélességében futottak, úgy 150-200 karakternyi fért el egy sorban. Ha emlékeznek az írógépre, amely 80 karaktert ír egy sorba.

A fiam olvasta, és egyszer csak kihagyott egy sort úgy, hogy észre sem vette, ugyanis a hosszú sor alaposan megnehezíti az olvasó dolgát. Nem véletlen, hogy az akadálymentesség egyik sikerkritériuma az, hogy ne legyen 80 karakternél több egy sorban.

Azért kezdtem példaként ezzel a történettel, hogy rávilágítsak rögtön az elején: a web-akadálymentesség mindenkit érinthet.

A történet úgy kezdődött, hogy mindössze 32 évvel ezelőtt egy angol úriember létrehozta az első HTML dokumentumot, az első webszervert, az első böngészőt. Ebből lett a világháló, ami néhány év alatt megváltoztatta a világot. Ma ennek segítségével

 • ügyintézünk,
 • vásárolunk,
 • játszunk,
 • tévézünk,
 • ezen hallgatunk időnként rádiót.

Kezdettől fogva adott volt a világhálónak egy tulajdonsága, amellyel addig egyetlen innováció sem rendelkezett: hogy mindenki képes használni:

 • A látássérültek olvashatnak könyvet,
 • a hallássérültek hozzájuthatnak a videók tartalmához.
 • a mozgáskorlátozottak játszhatnak
 • az olvasásban nehézséggel küzdők ügyet intézhetnek

A világháló univerzális, egyetemes, azaz mindenkinek a rendelkezésére áll. A web mindenkié.

Kisegítő eszközök

Két kulcsa van az univerzalitásnak. Az egyik neve: kisegítő eszköz.

 • Miután megműtik a térdünk, – mondjuk mert levált egy porcdarab -, csak mankóval tudunk járni.
 • Ha romlik látásunk csak szemüveggel tudunk olvasni. Ezek a mindennapi segítségeink a kisegítő eszközök.

A legtöbb ember használt már, vagy használ, vagy használni fog valamilyen kisegítő eszközt.

A kisegítő eszközök készítése az egyik leginnovatívabb iparág a világon, ezért elképesztő mennyiségű és csúcstechnológiájú kisegítő eszköz áll rendelkezésre azoknak akiknek erre szükségük van.

Néhány kisegítő eszköz:

 • Erős nagyító
 • Szívó-fújó kapcsoló
 • Fejegér
 • Hangvezérlés

Feliratok megjelenítésére alkalmas videólejátszót használ az,

 • aki nem hall,
 • akinek zúg a füle
 • aki csendben akar előadást hallgatni,
 • aki rosszul érti a szöveget

• Beszédfelismerőt használ az,

 • aki nem tudja a kezeit mozgatni
 • aki éppen valami mást csinál a kezeivel,
 • aki nem tud jól gépelni
 • látássérültek

Ezen kívül azonban több mint száz másik eszköz létezik: ingyenestől az egészen drágáig.

A szabványosság

Az univerzális használhatóság másik kulcsa a szabvány. A böngészők és kisegítő eszközök azért képesek a megfelelő módon megjeleníteni a weboldalt, mert közös szabvány szerint működnek. Ha a program egy gombot szeretne megjeleníteni a felhasználónak, akkor nem kell kitalálni ennek a módját, , hanem a szabványnak megfelelően mindenki számára egyértelműen elő lehet állítani.

A weboldalak alapvető szabványát HTML5-nek nevezik. Ez a szabvány biztosítja hogy a gomb valóban gomb legyen, a link link, a címsor címsorszint és a többi. A szabvány biztosítja azt, hogy minden böngésző és kisegítő eszköz egyformán értelmezze az információt.

A HTML5-ön kívül létezik egy másik szabvány is, a neve: Web-akadálymentesítési útmutató, angol betűszó alapján:
WCAG. Ez egy világszabvány ISO/iEC:40500 néven, és több ország jogszabály szintre emelte. Így van ez az Egyesült Államokban és az Európai Unióban is, ahol pl. a EN 301 549 számon az Információs és kommunikációs termékek és -szolgáltatások akadálymentességi követelményei néven fut.

A web-akadálymentesítési útmutató szabvány négy alapelven nyugszik. A weboldal legyen:

 • Érzékelhető mindenki számára
 • Használható mindenki számára
 • Érthető mindenki számára
 • Kompatibilis a böngészőkkel és kisegítő eszközökkel

Miért vannak akadályok?

A szabvány és a kisegítő eszközök is adottak ahhoz, hogy a weboldalak akadálymentesek legyenek. Akkor miért nem azok?

A feleségem, aki képernyőolvasóval használja a webet, már többször elhatározta, hogy ajándékot rendel számomra az interneten, legutóbb néhány hete a névnapom alkalmából. Szinte mindig akadályba ütközik, a rendelés valamely fázisa során a nem szabványos webshopok esetében. Pl. a gomb nem gombként jelenik meg, vagy nem lehet a címsor hiányosságok miatt a termékek között navigálni, vagy a leírás nem található, vagy a fizetés lehetősége nem akadálymentes.

Az értelmetlen akadályok gyakori oka , hogy nem tartják be a HTML szabványt. S vajon miért nem?

Az egyik barátom egy új programozási nyelven– nevezzük Angularnak – fejlesztő és néztem, hogy a weboldala tele van HTML hibákkal. Amikor rákérdeztem az okára, Azt mondta, hogy ő csak a fejlesztőknek írt dokumentáció szerint jár el.
Nemrég fejeződött be az 5. IT megmérettetés, A díjátadón a Műszaki Egyetem Informatikai karának rektora köszöntőt mondott. Ebből kiderült, hogy amint egy új technológia felüti a fejét, akkor már szerepel is a tananyagban. Azonban a szabványok és kisegítő eszközök oktatása a háttérbe szorult.

Ezt támasztja alá az is, hogy az informatikai karon nincs akadálymentesítési képzés, pedig az építészmérnökök számára továbbképzést biztosítanak, és így lesznek rehabilitációs környezettervező szakmérnökök.

Üzleti megfontolások

Van egyáltalán, akit érdekel az akadálymentesség?

A magánszférának egy része már régóta törekszik az akadálymentességre. Az Apple, Microsoft, Google, Facebook és rengeteg más cég akadálymentesítési stratégiával rendelkezik. Miért akar valaki akadálymentes stratégiát?

Öt érvet sorolok csak fel:

 • felhasználói elégedettség növelése
 • piaci részesedés növelése
 • növekszik a cég goodwillje, megítélése
 • jótékony hatása cég belső kultúrájára, innovációjára
 • perek elkerülhetősége

Az összes szempont megér egy önálló tanulmányt, most azonban csak a belső kultúrára gyakorolt hatására térek ki. Mindenkinek meg vannak a saját, testre szabott képességei, és azokban a szervezetekben, ahol az akadálymentesség a cég belső életének részévé válik, megértik ezt és biztosítják a kellő segítséget nekik, és rájuk aggatott címkék nélkül elfogadják az embereket képességeiktől függetlenül.

Néhány képesség hiány esetében a jogalkotó létrehozta a fogyatékos kategóriát (például 1998. évi XXVI. törvény a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról), ez csak egy jogi kategória és a legtöbb átlagostól eltérő képességű ember nem esik bele ebbe.

Mondok egy példát.

Én színtévesztő vagyok. Nem esem a fogyatékos kategóriába és nagyon sok sorstársam van: minden 10. férfi színtévesztő, Eljutottam egyszer egy honlapra, ahol kizárólag színekkel jelölték a szabad és foglalt időpontokat. Általában így szokták, ugye? Ha jó, kontrasztos színeket használnak meg tudom különböztetni, de egyes színárnyalatok közt nem tudok különbséget tenni. A weboldalon épp azok a színárnyalatok voltak nekem problémásak, amelyek megmutatták volna, melyik a szabad időpont.

Az érintettek köre

Kik azok, akiknek nagyobb nehézségeket okoznak a weboldalba épített akadályok, Akik nem tartoznak a fogyatékossággal élők közé, de szükséges nekik az akadálymentes weboldal? Engedjenek meg egy felsorolást. A lista csak néhány elemet tartalmaz, így közel sem teljes. Ebből kiderül, hogy az érintettség nagyon sokféle lehet.

Az akadálymentes honlappal a színtévesztőkön kívül jól járnak még az alábbi felhasználók:

 1. a diszeseknek: (diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia)
 2. a tanulásban más szempontból akadályozottaknak
 3. demenseknek
 4. epilepsziásoknak
 5. színvakoknak
 6. autistáknak
 7. hiperaktivitással küzdőknek
 8. migréneseknek
 9. izületi gyulladásos betegeknek
 10. reumásoknak
 11. beszédképteleneknek
 12. a funkcionális analfabétáknak
 13. Akik figyelemzavarral küzdenek.
 14. , akik nem értik a szakzsargont
 15. törött kezűeknek
 16. ínhüvely-gyulladásosoknak
 17. akinek nincs fülhallgatója, de a könyvtárban szeretne előadást hallgatni
 18. Akik az erős napfényben nem látják a mobil képernyőjét
 19. Akiknek leesett az egere és tönkrement,
 20. Akiknek nincs tartalékeleme az egérbe vagy billentyűzetbe.
 21. Akiknek tönkrement a tapipadja,
 22. Akik vonaton előadást szeretnének hallgatni, de nincs fülhallgatójuk
 23. Akik a szövegben elütéseket keresnek, korrektúráznak
 24. Akik nem akarnak végig nézni egy hosszú interjút
 25. Akik a diszkóban, étteremben, a weben taxit hívnának
 26. Akik fülzúgás miatt nem hallják az előadást
 27. Akiknek szemvizsgálat miatt fényérzékeny a szeme
 28. Akik a nagy hidegben inkább szóval utasítanák a telefonjukat, mint érintéssel.

Az univerzalitás

Egy rövid időre térjünk vissza a kezdetekhez. 1991 után évek alatt elterjedt az úgynevezett internet-szolgáltatás. Az első web-akadálymentességi konferenciát pedig 1997-ben szervezték meg. Ennek a végén egy sajtóközleményben jelent meg a már említett angol úriember, a világháló úgymond felfedezője Sir Tim Berners-Lee kijelentése: „A világháló ereje az egyetemességében rejlik. Mindenki tudja használni képességeitől függetlenül.”

Nem azt nyilatkozta, hogy majd a jövőben akadálymentes lesz, hanem azt, hogy a kezdettől fogva. Ahogy már említettem a web-akadálymentesség pedig azt jelenti, hogy megtartjuk a világhálónak azt a tulajdonságát, hogy univerzális. Nem kell semmit hozzátenni, hanem univerzális módon kell megtervezni a weboldalt. Ez a világhálón nem ugyanazt jelenti, mint az építészetben már régóta alkalmazott univerzális tervezés.Már évtizedek óta használják ezt a kifejezést annak leírására, hogy mindenki képes legyen használni az épített környezetet képességeitől függetlenül.

egy kivilágított lépcsőház., folyamatos korláttal, kivilágított lépcsőfokokkal.
Egy univerzális szemlélettel tervezett lépcsőt többen tudnak használni, mint ahogy egy univerzálisan tervezett honlapot is.

Az univerzális tervezés elvei kis módosítással használhatók a weboldal-tervezésnél is:

 • Egyenlő, rugalmas működtethetőség
 • Egyszerű és intuitív
 • Több módon érzékelhető információ
 • Nagy hibatűrő képesség
 • Kevés próbálkozással használható
 • Elegendő hely és tér

Eszembe jut erről egy analógia: Amikor nem vesszük figyelembe a web-akadálymentesítés szempontjait, akkor hasonló dolog történik, mint amikor valaki beáll a mozgáskorlátozottak számára fenntartott helyre, ahová a mozgáskorlátozottak képesek lennének leparkolni. A többi embernek az egyetlen feladata, hogy ne álljon senki a parkolójukba. Hasonlóképp: minden ember képes lenne a világhálót használni. Az egyetlen feladatunk, hogy ne vegyük el senkitől ezt a lehetőséget, pl., ha nem vesszük figyelembe a szabványt.

Az akadálymentes verzió

Ennek kapcsán szót kell ejteni az akadálymentes verziókról is.

Magyarországon a fekete pöttyös ikon terjedt el ennek jelölésére. Van néhány gond ezzel. Az egyik, hogy csak azok fogják használni, akik úgy gondolják, hogy bekapcsolják. S már a legutóbbi listában említettem, hogy elképesztő sok emberre kell gondolni, a különböző akadálymentes változatok gyártása pedig leszűkíti a lehetőségeket pl. csak a vakokra, gyengénlátókra. Biztos, hogy nem lehet minden érintett embernek külön akadálymentes verziót készíteni. Említettem előbb az időpontfoglalót, ahol a színtévesztésem miatt nem boldogultam. Ha gondolnának a színtévesztőkre, akkor kitennének egy gombot, ami kiírná, hogy szabad vagy foglalt. Akkor nem lenne egyszerűbb, ha már alapból rendelkezésre állna az információ, amit a színekbe rejtettek?

A második, hogy az emberek egy része nem is tudja megmondani saját magáról, milyen kategóriába tartozik. A színtévesztők java részét biztos nem diagnosztizálják, akár életük végéig nem tudatosul bennük, hogy két különböző színt azonosnak látnak.

A harmadik ok, ami miatt elvetendő az akadálymentes változat, hogy megalázó, és nem fogják emiatt keresni és használni. Egy példát mondok erre: A képernyőolvasót használó feleségemnek rendszeresen szüksége lenne a Menetrendek weboldalra, azonban számára használhatatlan. Van a weboldalon akadálymentes verzió, de soha nem jutott eszébe használni. Nemrég egy látássérült barátjától tudta meg véletlenül, hogy az akadálymentes verzió képernyőolvasóval használható.

Gondoljuk el, ha a Google keresőmező mellett ott lennének a gombok: értelmi fogyatékosoknak, gyengénlátóknak, diszlexiásoknak és a többi. Vajon mindenki tudja a saját diagnózisát és ezt meg is akarja osztani? A Google nem tett sem sárga pöttyöt, sem más akadálymentes változatot az oldalaira, valódi akadálymentességet valósított meg.

Ráfordítások

Biztos vagyok abban, hogy sokunkban felmerül: mennyibe kerül? Ha egy innovatív, mindenki által használható robusztus weboldalról van szó, akkor gondolhatnánk, biztos elrettentő az ára is.

Két fontos tényezőt kell megemlíteni.

 • Az egyik az, hogy a webes technológia arra van kitalálva, hogy akadálymentes legyen. Nem kell tehát külön az akadálymentességet beleprogramozni, alapból szabványosan érdemes felépíteni. Ebben a tekintetben nem több a költsége. Ahogy ugyanannyi építőelemből lehet egy nagy földszintes vagy egy feleakkora kétszintes házat építeni, ugyanúgy el lehet készíteni egy weboldalt akadálymentesen vagy akadályokkal.
 • Másrészről lehetnek olyan költségek, amelyek felmerülhetnek: a videókat feliratozni kell, minden médiához szöveges leírást kell készíteni. Azonban ha egy videót már úgy rendelünk meg, hogy legyen hozzá feliratfájl, szöveges leírás, akkor nem kell utólag elkészíteni nagyobb költségen.
 • Számolni kell az akadálymentesítési szakember költségével is. Ugyanis a HTML szabvány megfelelő használata nem elegendő. Egy profi web-akadálymentesítési szakember, a szabvány készségszintű ismeretén kívül a gyakorlatban találkozott számtalan esettel és megoldotta azokat. Minden weboldal és webalkalmazás más kihívásokat rejteget. Nincs két teljesen egyforma eset. Azonban ez a költség legfeljebb a projekt 5-10 százalékát teszi ki pluszban.

Weboldal akadálymentesítése

A másik kérdés, ami felmerülhet Önökben, hogy mennyi idő? Az időtáv több mindentől függ:

 • Mekkora weboldalról van szó. A tájékoztató, blog honlapok többsége esetében az a legjobb megoldás, ha néhány hónap alatt újat terveznek akadálymentesen.
 • Mennyire bonyolult? Egy strukturáltan, okosan megírt programot, amely alkalmazásokkal és háttéradatbázisokkal van kapcsolatban jobb megoldás lehet akadálymentesíteni.
 • A legjobb megoldás azonban a következő weboldalt univerzálisan megtervezni már a projekt leges legelejétől. Nem lehet egy meglévőre ráhúzni. Azt szoktam mondani, hogy Zsiguliba nem lehet légzsákot beépíteni, mert már az autótervezésének a kezdetekor el kell határozni, hogy légzsák lesz benne.

Mit tehetnek 2022-ben, ha azt szeretnék, hogy mindenki használhassa képességétől függetlenül a weboldalukat, a webáruházukat, a mobilalkalmazásukat?

 • Az első, hogy felejtsék el a sárga pöttyös ikont, vagy a speciális akadálymentes változatokat örökre.
 • Ha elhatározzák, , hogy az új weboldaluk, webáruházuk, mobilalkalmazásuk mindenki számára készül, keressenek olyan szakembert, aki kezdetektől fogva figyelembe veszi ezen szempontokat.

A web-akadálymentességi kezdeményezés mottója tömör és rövid:

„Egyeseknek nélkülözhetetlen, azonban mindenkinek előnyös.”