A reszponzív webdesign és a webes szabvány

Az ábrán látható, hogy melyik eszközön milyen méretű a weboldal megjelenítése: A mobilon csak 320px, a széles monitoron több mint ezer pixel.
Sokan nem tudják, hogy mit is jelent a reszponzív webdesign. Azt, hogy egy weboldal minden eszközön olvasható: legyen az akár 2560 pixel széles asztali monitor, akár a 300 pixel széles okostelefon.

A Google 2015. áprilisában a mi érdekünkben bevezette, hogy csak azokat az oldalakat mutatja mobiltelefonon, amelyeket valóban használni lehet a kisméretű eszközökön.

A weboldal tulajdonosok fogják a fejüket, mert a honlapjukat most át kell alakítani reszponzívvá. Hány évente kell új honlapot készítenünk? – kérdezik sokan.

A helyzet az, hogy a Web-akadálymentesítési útmutató 1.0 változata 1999-ben lett végleges. Már e dokumentumban megfogalmazták a kritériumot: Minden eszközön használhatónak kell lennie. 2004 óta létezik a reszponzív webdesign koncepciója, 2010 óta a tervezett honlapoknak alapértelmezetten ilyeneknek kellene lenniük. Ha valaki figyelembe vette ezt a honlap tervezésekor, akkor egy időtálló honlapja van.

Sok honlap azonban már az elkészülése pillanatában is elavult volt. Nem azért kell tehát lecserélni, mert a Google bekeményített, hanem azért, mert az emberek nem tudják a nem profi technológiával készült honlapokat használni.

Aki akadálymentes honlapot készít, az időtálló, robusztus honlap lesz. A Web-akadálymentesítési útmutató WCAG 2.0 eddig kiállta a szakemberek és az idő próbáját is.