15 százalék számára szükséges az akadálymentesség

Illusztráció: egy fiatal magyarázza egy látássérült férfinak az érintőképernyős szavazórendszer használatát.

Egy angol nyelvű cikk számol be arról, hogy a lakosság 15 százalékának hiányzik valamilyen képessége. A cikk erősen üzleti szemléletű. Mivel egy évtizedig foglalkoztam üzleti modellekkel, kifejezetten érdekes volt számomra.

A cikk szerint a lakosság 15 százaléka csak úgy tudja használni az amúgy mindennapos technológiát, ha erre alkalmassá tesszük azt. 2050-re egyre több fogyatékkal élő ember lesz, mert a világ lakosságának átlagéletkora megnő (64 országban az emberek 30 százaléka 60 évesnél idősebb lesz).

A fogyatékkal élő emberek kiszolgálására 3 féle megközelítést ad. Az első szerint nem szükséges csak számukra elérhető terméket vagy szolgáltatást kínálni, hanem a meglévő technológiát kell alkalmassá tenni arra, hogy ők is használni tudják. Akadálymentes technológia szükséges számukra. Az akadálymentes webdesign éppen erre a gondolatra épül: nem kell semmit elhagyni, de megfelelő kódolással és tartalommal a honlapot alkalmassá lehet tenni arra, hogy a fogyatékkal élők is könnyen használhassák.

Kétségkívül igaz, hogy a másik két megközelítés is szükséges. Akkor is, ha én nem foglalkozom ezzel. Ez egyik, hogy csak számukra fejlesztünk ki eszközöket. Ilyen például a képernyőolvasó (JAWS, NVDA stb.), amely nélkül még az akadálymentes honlapokat sem tudnák elolvasni. A harmadik megközelítés, egyfajta hibridek előállítása. Ilyen például a beszélő mérleg, amelyet bárki tud használni, de egy kis kütyü segítségével kimondja a szükséges adatokat, és a látássérültek is használni képesek.