6 tipp az akadálymentes WordPress blogoláshoz

Illusztráció: billentyűzet egy blog nevű piros billentyűvel

Egy ausztrál akadálymentesítési szakember tanulmányát (Media Access Australia) lefordították magyarra, és mindenki számára hozzáférhetővé tették az infoalap honlapján. A tanulmány hosszú, és mint a nevében is benne van: tanulmány. Én azonban elolvastam és a 8. fejezetből egy kivonatot készítettem kifejezetten az akadálymentes WordPress blogolásra koncentrálva.

A tanulmány fejezetei a Facebook, LinkedIn, YouTube, Skype, Twittter használatát segítik.

A 8. fejezet azonban a blogolásról szól. Néhány tippet ad, hogyan tegyük akadálymentessé a blogunkat. Felsorolom őket én is, kiegészítem a WordPresssel kapcsolatos tudnivalókkal.

6 tipp hogy a WordPress blogolás akadálymentes legyen

  1. Videók beágyazása helyett adjunk meg hozzá egy linket. A felhasználók így a saját akadálymentes videolejátszójukkal tudják megnézni.
  2. Lássuk el szöveggel a képeket. A WordPressben az alternatív szöveg mezőben lehet ezt megtenni. Ha a kép egy széncinkét ábrázol, írjuk bele: széncinke.
  3.  Cimkézzük a linkeket. A WordPressben a bejegyzés szerkesztésénél cím mezőben lehet megadni. Ez különösen akkor fontos, hogyha a link szövegéből nem derül ki, mire mutat. Pl. Kattintson ide vagy a három pont. (Lásd: Akadálymentes linkek)
  4. Válasszuk akadálymentes sablont! A WordPress beépített sablonjait akadálymentesre tervezik.  A twenty eleven, twenty twelve kifejezetten nagyon jók. A twenty thirteen is elmegy, de web-ergonómiailag kissé visszalépés az előző kettőhöz képest.
  5.  Gondosan ügyeljünk a betűméretre. A minimum 14px. Mindhárom alap WordPress sablon megfelel ennek. A betűméret állításhoz még nem találtam megfelelő bővítményt. Lehet, hogy nekem kell majd legyártanom?
  6. Ugyanabban az ablakban nyissuk meg a linket. A WordPressben se használjuk ki azt a lehetőséget, hogy más ablakban nyissa meg a linket. Nem is felel meg a W3C szabványának. Ne döntsük el a felhasználó helyett, hogy szeretne-e új ablakot nyitni.