5 lépés az akadálymentes PDF-hez

Az Adobe Acrobat Pro hozzáférhetőség-ellenőrző eszközének képe. Óriási segítség akadálymentes PDF-ek előállításához.

Nekem nem kell elképzelni, hogy egy látássérült keres valamit az interneten, és végre megtalálja egy PDF fájlban, amit képtelen elolvasni. A feleségem nem egyszer járt így. Az akadálymentes PDF nemcsak a látássérülteknek ad lehetőséget az olvasásra, űrlap kitöltésére, hanem mindenkinek, aki nem használ egeret a számítógépezéshez, és azoknak, akiknek képességeik gyengébbek az átlagnál.
A PDF fájlok akadálymentességét az ISO 14289 jelzésű szabvány írja le. Ennek teljes körű ellenőrzése megvalósítása kizárólag az Adobe cég professzionális alkalmazásaival lehetséges. Van néhány alapvető szempont, ami alapvetően használhatóvá teszi a PDF fájlokat.

A következő 5 pont nem teljes. A PDF fájlok akadálymentesítése ennél több. Az Adobe Acrobat Pro program is rendelkezik egy beépített ellenőrző eszközzel. Ez sem teljeskörű. Az akadálymentesség megállapításához szükséges a hozzáértés,  tesztelés. Aki viszont teljesíti a következő 5 pontot, nagy valószínűséggel egy használhatóbb PDF dokumentumot fog kapni.

1. PDF címe, szerzője stb. (magyarul metaadatok:-)

Minden PDF fájl rendelkezik a fájl címét, szerzőjét, tárgyát, nyelvét, kulcsszavait, szerzői jogokat stb.  leíró adatokkal. A szkennelt dokumentumoknál ezt nekünk kell megadni. Ha Word-ből konvertáljuk, átveszi a Word adatait. Ha a Word-ben sem adtuk meg, akkor viszont értelemszerűen a PDF-ben sem lesz benne. Az Adobe Acrobat Pro XI-ben ezt a fájl->tulajdonságok menüjében adhatjuk meg.

2. Cimkék  a PDF-ben

A PDF alapelemei a címkéknek nevezett elemek. Ezek határozzák meg a különböző elemek funkcióját (kép, űrlapelem, szöveg, táblázat stb.) . A látók számára ez nem hordoz különösebb jelentőséget, de a fogyatékossággal élők számára lényeges, hogy a PDF akadálymentes legyen.

A címkéket az Adobe Acrobat Pro hozzáférhetőség ellenőrző eszközével automatikusan létre lehet hozni, azonban ezeket át kell nézni, és szükség esetén javítani.

3. Olvasási sorrend beállítása

A PDF címkéit aztán olvasási sorrendbe kell tenni, így tudják majd billentyűzettel és képernyőolvasóval is megfelelően használni. Az olvasási sorrend nem mindig egyértelmű. Gondoljunk akár a többoszlopos elrendezésre, vagy az űrlapokra, ahol a mezők feliratai néha a mezők után szerepelnek. A képek helyzete is sokszor kérdéses. Van, hogy épp egy mondat közepén helyezkedik el, van , hogy távol a kapcsolódó tartalomtól. Az olvasási sorrend beállításával a PDF-et akadálymentesebbé lehet tenni.

4. Helyettesítő szövegek

Az akadálymentes  weboldalakhoz hasonlóan a PDF-ben is létfontosságú helyettesítő szövegeket adni a képhez. A helyettesítő szöveg a képet mutatja be a látássérülteknek. Az Adobe Acrobat Pro XI-ben az eszközök->hozzáférhetőség->alternatív szöveg beállítása menüpontban szoktam ezt elvégezni, de másképp is lehetséges.

5. Olvasható és érthető tartalom

A web akadálymentesítési útmutató 3.1 irányelve az olvashatóság.

3.1 irányelv: Tegye a szöveges tartalmat olvashatóvá és érthetővé

A minap letöltöttünk egy étlapot, amelyen 4 különböző nyelven szerepeltek az ételek. A látóknak talán kevésbé okoz gondot, de a képernyőolvasót használók számára az idegen nyelvi mondatok kifejezetten zavarók. Sose felejtem el, hogy külföldön egyszer egy teljesen magyar nyelvű étlapot tettek elém. Minden szempontból jobb megoldás elkerülni a nyelvek keveredését.

A szabvány szerint a szöveg megértéséhez legyen elég a középfokú oktatási szint. Ez igaz az akadálymentes PDF-re is. Hiszen a képernyőolvasóval még nehezebb megérteni egy bonyolult kifejezést, mondatot. Amikor pedig valaki nem ért egy szöveget, akkor érthető, hogy azt gondolja: mi közöm hozzá? Ha tehát neki is szól, tegyük számára is érthetővé.