3 akadálymentes kezdőlap design

Berkeley University of California kezdőlaja

A WCAG 2.0 szerinti akadálymentesség megállapítása egy időigényes portál-elemzési feladat. Bemutatok azonban néhány példát amelyeken jól megfigyelhető, hogy a tulajdonosuknak fontos volt, hogy fogyatékossággal élők is használhassák a honlapot. Ebből adódóan mindenki jobban járt.

Az akadálymentes honlap nem egy fekete-sárga kontrasztos honlap. Sőt, Nem a fogyatékossággal élők kedvéért kell néhány dologban kompromisszumot kötni, mint ahogy azt néhányan most is gondolják. Hanem egy reszponzív, ergonómikus honlapot kell készíteni, és azt a HTML szabályainak megfelelően kódolni. Ez utóbbi szabály része a robosztusság alapelvének, mert ez biztosítja, hogy minden méretben, minden böngésző, minden fogyatékossággal élő által használt eszköz működtetni tudja.

Az alábbi 3 honlap tehát nem feltétlenül felel meg mindenben a WCAG 2.0 feltételeinek, de csak apróbb javításokat kellene tennünk benne. Itt most csak az asztali képernyős széles változatokat teszteltem, egy legközelebbi bejegyzésben pedig a mobilos változatokat fogom. Egyetlen célom,  hogy bebizonyítsam: Az akadálymentes honlap minden honlap közül a legjobban használható.

1. Berkely University of California

Berkeley University of California kezdőlaja

Az elképesztő mennyiségű tartalmat nehéz egy oldalon elhelyezni. Az egyetem honlapján 7 menüt és egy eseménynaptárt helyeztek el.  A főmenüben extra tartalmat rejtettek el, amely láthatóvá válik, ha fókuszt kap. A kezdőlap minden linkje billentyűzetről is aktiválható. JavaScript nélkül is működik, az egy Twitter keret kivételével. Figyeljük meg, hogy nincs diavetítés. Helyette programozottan mindig más kép és felirat jelenik meg a fejlécben. Nagyon tetszik az oldal tipográfiája, ami összhangban van a HTML címsorszintekkel. A fejlécben, jól látható helyen van a kereső, mint ahogy a legtöbb akadálymentes oldalnál.

Pas de Calais Le Départment

Pas de calais megye honlapja

Ez egy francia megye honlapja. Ennél a honlapnál ugyanúgy, mint az előzőnél nincs alapban jelölve, melyik a link, melyik a szöveg. A tipográfiából derül ki, és abból, hogyha rámegyünk egérrel, vagy TAB billentyűvel, akkor aláhúzott lesz a vezérlőelem, és kis pontokból álló keretet is kap. E honlap a színessége miatt tetszik. Nagyon elterjedt, hogy a webdesignban néhány színt használunk csak, és ez rendjén is van. Itt sok szín van, mégis nagyon jó webdesign. Ezen a honlapon sem mozog semmi sem, csak ha egy vezérlőelemmel mozgatjuk. Az olvashatóság miatt nagyon szerencsés, hogy jól  behatárolt tömbökbe és oszlopokba került a szöveg, és sem lesznek túl hosszúak a sorok.

Access IQ

Access IQ ausztrál akadálymentesítő cég honlapja

Ausztráliában veszik legkomolyabban az akadálymentesítést. az Access IQ az az egyik vezető informatikai akadálymentesítéssel foglalkozó cég. Személy szerint azért szeretem, mert a széles design és a nagy mennyiségű link ellenére  jól átlátom. A keskeny hasábokat, kontrasztos betűket szinte kívánom olvasni. Tipográfiájával remekül oldották meg az oldal könnyű olvashatóságát. A diavetítésen bal alsó sarkában nem zavaróak, de jól láthatók a billentyűvel is vezérelhetők a gombok. Így mindenki jól jár: aki szereti a diavetítést, és az is, aki nem.