3 akadálymentes kezdőlap design

Berkeley University of California kezdőlaja

A WCAG 2.0 szerinti akadálymentesség megállapítása egy időigényes portál-elemzési feladat. Bemutatok azonban néhány példát amelyeken jól megfigyelhető, hogy a tulajdonosuknak fontos volt, hogy fogyatékossággal élők is használhassák a honlapot. Ebből adódóan mindenki jobban járt.

Az akadálymentes honlap nem egy fekete-sárga kontrasztos honlap. Sőt, Nem a fogyatékossággal élők kedvéért kell néhány dologban kompromisszumot kötni, mint ahogy azt néhányan most is gondolják. Hanem egy reszponzív, ergonómikus honlapot kell készíteni, és azt a HTML szabályainak megfelelően kódolni. Ez utóbbi szabály része a robosztusság alapelvének, mert ez biztosítja, hogy minden méretben, minden böngésző, minden fogyatékossággal élő által használt eszköz működtetni tudja.

Az alábbi 3 honlap tehát nem feltétlenül felel meg mindenben a WCAG 2.0 feltételeinek, de csak apróbb javításokat kellene tennünk benne. Itt most csak az asztali képernyős széles változatokat teszteltem, egy legközelebbi bejegyzésben pedig a mobilos változatokat fogom. Egyetlen célom,  hogy bebizonyítsam: Az akadálymentes honlap minden honlap közül a legjobban használható.

1. Berkely University of California

Berkeley University of California kezdőlajaBerkeley University of California kezdőlaja

Az elképesztő mennyiségű tartalmat nehéz egy oldalon elhelyezni. Az egyetem honlapján 7 menüt és egy eseménynaptárt helyeztek el.  A főmenüben extra tartalmat rejtettek el, amely láthatóvá válik, ha fókuszt kap. A kezdőlap minden linkje billentyűzetről is aktiválható. JavaScript nélkül is működik, az egy Twitter keret kivételével. Figyeljük meg, hogy nincs diavetítés. Helyette programozottan mindig más kép és felirat jelenik meg a fejlécben. Nagyon tetszik az oldal tipográfiája, ami összhangban van a HTML címsorszintekkel. A fejlécben, jól látható helyen van a kereső, mint ahogy a legtöbb akadálymentes oldalnál.

Pas de Calais Le Départment

Pas de calais megye honlapjaPas de calais megye honlapja

Ez egy francia megye honlapja. Ennél a honlapnál ugyanúgy, mint az előzőnél nincs alapban jelölve, melyik a link, melyik a szöveg. A tipográfiából derül ki, és abból, hogyha rámegyünk egérrel, vagy TAB billentyűvel, akkor aláhúzott lesz a vezérlőelem, és kis pontokból álló keretet is kap. E honlap a színessége miatt tetszik. Nagyon elterjedt, hogy a webdesignban néhány színt használunk csak, és ez rendjén is van. Itt sok szín van, mégis nagyon jó webdesign. Ezen a honlapon sem mozog semmi sem, csak ha egy vezérlőelemmel mozgatjuk. Az olvashatóság miatt nagyon szerencsés, hogy jól  behatárolt tömbökbe és oszlopokba került a szöveg, és sem lesznek túl hosszúak a sorok.

Access IQ

Access IQ ausztrál akadálymentesítő cég honlapjaAccess IQ ausztrál akadálymentesítő cég honlapja

Ausztráliában veszik legkomolyabban az akadálymentesítést. az Access IQ az az egyik vezető informatikai akadálymentesítéssel foglalkozó cég. Személy szerint azért szeretem, mert a széles design és a nagy mennyiségű link ellenére  jól átlátom. A keskeny hasábokat, kontrasztos betűket szinte kívánom olvasni. Tipográfiájával remekül oldották meg az oldal könnyű olvashatóságát. A diavetítésen bal alsó sarkában nem zavaróak, de jól láthatók a billentyűvel is vezérelhetők a gombok. Így mindenki jól jár: aki szereti a diavetítést, és az is, aki nem.

 

 

 

Bejegyzés adatai

Szerző: Edelényi Zsolt

Küldetéstudatból a web akadálymentesítésével foglalkozó szakember vagyok. 2013 óta folyamatosan kapok megbízást, fejlődöm szakmailag a WCAG 2.0, (2018 óta 2.1) és alkalmazásában. Legszívesebben szabvány szerinti (WCAG-EM) auditot végzek, de akadálymentes weboldalakat és webáruházakt is készítek WordPress tartalomkezelővel.