5 akadálymentes tartalomfeltöltési szabály a WordPressben

WordPress logót kezében tartó ember: W3C és WCAG 2.0. Össze lehet hozni őket.

A helyes címsorszintrendszer

A WordPress magyar fordítása hibásan „Kiemelésnek” fordítja a címsorszintet. A szerkesztő-felületen a „Kiemelés 3” jelenti a 3. címsorszintet.E hibás fordításból adódik, hogy sokan valóban kiemelésnek használják, holott arra a „B” Bold gomb szolgál. A „B” gomb nem feltétlenül vastag szedést jelent a weboldalakon. A sablon határozza meg, hogy mit. Azért a legtöbb sablon valóban vastagítja.

A címsorszintrendszert a sablon határozza meg, sokszor hibásan.  A címsoroknak szabályos fa szerkezetben kell elhelyezkedni: A honlap címe az első, a bejegyzések címe a második címsorszint. Ebből következik, hogy a WordPress felületén a harmadik, negyedik, ötödik és hatodik címsorszinteket lehet használni. Figyelj arra, hogy a negyedik címsorszint (A szerkesztőben „Kiemelés 4”) a harmadik (azaz „Kiemelés 3”alatt legyen, az ötödik pedig a negyedik alatt.

A helyes link

A linkekről már írtam egy kicsit részletesebben. Itt ismét kiemelem a lényeget: a link szövege arról szóljon, hová vezet el a link. Hibás gyakorlat a „Klikk ide” és hasonló szövegek. A helyes használathoz nézd meg, én hogyan használom a linkeket.

Amikor linket szúrsz be a WordPress szerkesztőben, láthatsz egy „Cím” mezőt. Ezt ne töltsd ki, szükségtelen. A link szövege a fontos. A képernyőprogramok bizonyos fajtái ugyanis nem olvassák el a link szövegét, ha a link cím mezőjét kitöltik.

A képek helyettesítő szövege

Erről is írtam már a beszélő képek a WordPressben és a Képek feliratozása a WordPressben című írásomban. Felhívtam a figyelmet arra, hogy a WordPress magyar fordítása itt is hibás. Az egyik helyen „alternatív szöveg” a másik helyen „helyettesítő szöveg” jelenik meg. Mindkettő ugyanaz, és mindkettőt ki kell tölteni. Vannak kivételek, de ebbe csak az mélyedjen bele, aki tényleg nagyon tökéletesen akarja csinálni. Inkább legyen benne szöveg, minthogy üres maradjon, még rosszabb esetben értelmezhetetlen karakterek kerülnek bele. A látássérültek képernyőolvasója ugyanis felolvassa, ami ebben a mezőben van.

Ne használj captcha-t

A látássérültek számra lehetetlen használni a Captcha-t, még akkor is, ha kimondja a karaktereket. Erről szól az Akadálymentes captcha cikkem.  Ingyenesen letölthető a látássérültek által használható matematikai műveleteket feladatként adó captcha.

Feliratozd a videókat

A hallássérültek számára fontos, hogy a videóknak legyen szöveges változata. Ma már igen egyszerű feliratozni a videókat, nagyon profi alkalmazásokat találni hozzá. A YouTube-on is lehet. Én még csak az angol Amara-t szoktam használni, mert nagyon könnyen kezelhető. A YouTube-on lévő videót  Amarán feliratozott videók elkészült feliratait a YouTube-ba is vissza lehet tölteni, ha az eredetit is te töltötted fel.