3 tévhit az akadálymentes weboldallal kapcsolatban

Egy láthatalan üveglapon sorakoznak a weboldalak, ebből egyetlen egyet kiválaszt a hölgy és felénk mutatja. A weboldalon ez áll: W3C, azaz World Wide Consortium.

Munkám során tapasztalom, hogy sokan szeretnének akadálymentes weboldalt, amelyet a fogyatékossággal élők is képesek használni. Kevés a közérthető és használható magyar nyelvű információ erről a témáról. Azt meg végképp nem tudják, hogy az akadálymentesre elkészített honlap nemcsak a fogyatékossággal élők számára teszi élvezetesebbé az internetezést, hanem például az okostelefont használóknak is.

1. A mancs akadálymentes

Illusztráció: a normál és a mancsos változat egymás mellett.

Rejtélyes oknál fogva még napjainkban is készítenek olyan honlapokat, ahol egy mancs ikon van a főoldalon. Ha megnyitjuk, egy kép nélküli, fekete háttér előtt fehér vagy sárga szöveget találunk. Őszintén bevallom, nem néztem utána, miért és hogyan terjedt el ez a megoldás, de sajnos teljesen használhatatlan. Talán a látássérültek számára találták ki, de ők sem tudják használni. Mi gond van vele? A menük nem különülnek eleléggé a tartalomtól, hiányoznak belőle a képek, amelyeknek tartalmát a képernyőolvasó felolvasná. További nehézség, hogy ezeket az aloldalakat ritkábban frissítik, ezért tartalmuk gyakran nem aktuális.

Az akadálymentesített honlap nem ilyen. Ugyanúgy néz ki, mint egy átlagos honlap, de készítője sok mindenre odafigyel, ami miatt használhatóbb lesz.

Példának okáért: mindenféle eszközön ugyanúgy működik: okostelefonon is, asztali számítógépen is. Sokak által érthető és használható. A látássérültek is érzékelnek és megértenek valamit a képek és ábrák tartalmából; a hallássérültek is olvashatják a hangfájlokat és videókat, egér nélkül is képes boldogulni az, akinek gondot jelent a kezelése; az epilepsziások nem kapnak rohamot tőle; és még sorolhatnám.

Tudom, hogy a mancsot sokszor jóindulattal teszik fel, sokszor meg egy pályázati kiírásnak szeretnének megfelelni. Ettől azonban használhatatlan marad. Célom és szívügyem, hogy minél többen megértsék az akadálymentes weboldal lényegét, és a mancsot szüntessék meg,és az akadálymentesítési szabványnak megfelelően alakítsák ki a honlapjaikat.

2. Az akadálymentesített weboldal csak a látássérülteknek jó.

Az akadálymentesített weboldal a fogyatékossággal élők több csoportjának biztosítja a használhatóságot: A hallássérülteknek, a tanulási nehézségekkel küzdőknek, a szenzomotoros problémával rendelkezőknek (pl. akik a kezüket nem tudják használni). Egy tanulmány szerint az emberek 15 százaléka tartozik e csoportba.

A web- használatában korlátozott a fogyatékosságal élők 4 csoportja:  Látással kapcsolatos fogyatékossággal: vak, gyengénlátó, színtévesztő, színvak.  Hallással kapcsolatos fogyatékossággal: siket, gyengénhalló, hallóideg-sorvadásban szenvedő Tanulással kapcsolatos fogyatékossággal: memóriazavar, probléma-megoldás zavar, figyelem-zavar, írás-olvasás-beszéd zavar, számolási nehézségek Mozgással kapcsolatos fogyatékossággal: nyitot gerinc, elvesztett kéz, Little-kór, sclerosis multiplex.

Az akadálymentesített weboldal azonban még azoknak is jó, akiknek semmilyen fogyatékossága nincsen. Találkozott már azzal, hogy rákattintott egy linkre és nem oda vitt, ahová szerette volna; nem talált meg egy fontos információt a honlapon, pedig percekig kereste; a webáruházban eltűnt a kosár tartalma? Az akadálymentes webdesignerek odafigyelnek ezekre, ezért minden ember számára használhatóbb és könnyebben kezelhetőbbek.

3. Az akadálymentesített weboldal nem lehet trendy

A mancs és a mögötte lévő sárga-fekete oldal sokat tett azért, hogy az akadálymentes weboldalt valami használhatatlan csúnyaságnak képzeljük el. Sokkal inkább egy tágas panorámás, emeleteket nagy számokkal kijelző, de kedves hang által is bemondó lift jusson eszünkbe. Szép a kilátás, a kerekes székeseknek lehetővé teszi, hogy segítővel szálljanak be, megforduljanak a liftben, a látássérültek tudják, hányadik emeleten tartanak, a hallássérültek látják a számokat.

A melbourne-i egyetem honlapjának képe. Sötétkék-fehér, jól áttekinthető.

Igen, vannak megkötések, például a betű és a háttér közötti minimális kontrasztarány, a honlap részei (fejrész, menü, tartalom, oldalsáv, lábrész stb.) jól elkülönülnek egymástól. Mindezek nemhogy kizárják, a stílusos webdesign-t, hanem épp ellenkezőleg! Sőt, nekünk webdesignereknek igazi kihívás, hogy akadálymentesen is szép honlapokat készítsünk. Példaként nézzék meg a világ egyik legjobb egyetemének akadálymentes honlapját.