3 érv a régi akadálymentesítési módszer ellen (a mancs)

Akadálymentes felület: fekete alapon sárga vagy fehér betűk: semmi köze nincs az akadálymentességi szabványokhoz.

Régebben a látássérültek számára elhelyeztek egy gombot a honlapon, amely egy akadálymentesnek nevezett oldalra vezetett, és amely leginkább egy mancsra hasonlít.

Miért nem használható a mancs?

A látók számára az alábbi mancs ikonnal jelezték az akadálymentesnek vélt változatot. A látássérültek sokszor meg sem találták, mert el volt rejtve, és nem az internetes szabványnak (WCAG 2.0) megfelelően jelölték.

Akadálymentes változatra utaló mancs ikon

  1. A honlap látássérült változata csak töredékét tartalmazza a honlap  adatainak. Néha a szöveg is kevesebb. Szinte soha nincsenek rajta képek, pedig azok is nagyon fontosak. Az akadálymentesítés lényege, hogy mindenki számára ugyanaz a tartalom. A látássérültek a képernyőolvasójuk segítségével (magyarországon a JAWS a legelterjedtebb) mindent olvasni tudnak egy akadálymentes honlapon. (Kicsit bővebben erről:  Olvashatatlan plakátok)
  2. Az akadálymentesítés nemcsak a látássérültek számára jelent könnyebbséget, hanem a mobiltelefont használóknak, a siketeknek, az epilepsziásoknak, az internetezni tanuló nagymamáknak stb.
  3. Ha valaki külön oldalt készít a látássérülteknek, azt sokszor külön kell frissíteni (attól függ, hogyan oldják meg). Értelmetlen dolog, hogy egy tartalmat két helyre kell feltölteni. A legtöbb helyen ez el is marad, és régi tartalom marad ott a látássérülteknek, amit ők persze nem is vesznek észre.

Fontos: a mancs legalább a szándékot jelzi

A nagy örömöm viszont az, hogy aki a mancsot használja, legalább gondol a fogyatékossággal élő emberekre. Kérjék meg webdesignerüket, vegye figyelembe az akadálymentességi szabványt (WCAG 2.0), vagy bízzanak meg olyat, aki jól ért az akadálymentes honlapokhoz (rajtam kívül is akadnak ilyenek, de én is vállalom, ha van kapacitásom).