Újdonságok a WCAG 2.1 -ben

Újdonságok a WCAG 2.1-ben
2018 júniusában életbe lépett a Web-akadálymentességi irányalvek (WCAG) frissített változata: a WCAG 2.1 A WCAG 2.0 10 éven át szolgálta a felhasználókat. Időközben a mobiltelefonok és táblagépek elképesztő innovációját tapasztaltuk meg, így új sikerkritériumok születtek. Így a web-akadálymentesség is lépést tarthat a korral.

Mi a WCAG?

A WCAG magyarul web-akadálymentességi irányelvek azon technikai feltételek gyüjteménye, amelyek akadálymentessé teszik a weboldalt vagy web-alkalmazást.
Az akadálymentesség minden eszközön: asztali számítógépen, táblagépen, laptopon, mobiltelefonon használható nemcsak az átlagos felhasználóknak, hanem azoknak is, akiknek bármilyen képességük eltér ettől. A képességek különbözősége néha, de nem mindig fogyatékosság. Az akadálymentes weboldalakat használhatják mindazok, akiknek megváltozott valamelyik érzékelési képességük: látás, hallás; akik idegrendszeri, pszichikai képességhiánnyal élnek. Használhatják a tanulási részképesség-zavarosak mint a diszlexiások is.

Az internetes világszervezet: W3C szakemberei folyamatosan dolgoznak azon, hogy a web mindenki számára elérhető legyen. A web akadálymentességének biztosítása egyidős az internettel.

Az alábbi összefoglaló azok számára készült, akik szeretnék megérteni, hogy mit is jelent a web-akadálymentesség, hogyan lehetséges biztosítani a WCAG 2.1 alkalmazásával.

Mi a különbség a WCAG 2.0 és 2.1 között?

A WCAG 2.0 10 évvel ezelőtt készült. A web-akadálymentesség 4 alapelvét határozza meg: észlelhetőség, működtethetőség, érthetőség és robusztusság. Ezen belül 12 irányelv és 61 sikerkritérium található. Az akadálymentességet 3 szinten határozza meg:
A: az alapvető elvárás, AA: a legáltalánosabb, AAA: a legteljesebb akadálymentesség..
Az alábbi táblázatban a sikerkritériumok eloszlása látható a különböző szintek között. A WCAG 2.1-es változata 17 új sikerkritériumot fogalmazott meg, leginkább a mobiltelefonok megjelenésével kapcsolatos akadálymentességi problémák megoldásához.

Szint Leírás WCAG 2.0 WCAG 2.1 WCAG 2.0 + 2.1
A A legalapvetőbb akadálymentességi jellemzők. 25 5 30
AA A megváltozott képességű felhasználókat érintő legkomolyabb problémákkal foglalkozik 13 7 20
AAA Az akadálymentesség minden ismert kritériumát tartalmazza. 23 5 28
Összesen 61 17 78

Melyik az érvényes: a WCAG 2.0 vagy a 2.1?

A WCAG 2.0 nem veszti érvényét a 2.1 bevezetésével, mindkettő érvényes ajánlás. A W3C azonban javasolja, hogy a 2.1 verziót használjuk, mivel a legújabb kutatások eredményeit is tartalmazza.
A WCAG 2.0 ISO/IEC_40500:2012 néven továbbra is szabvány maradt. Mivel 4 évig tartott ennek a szabványnak a megjelenése, várható, hogy néhány éven belül a 2. 1 változat lesz a szabvány.
Ha valóban akadálymentes weboldalt szeretnénk, a WCG 2.1 AA szintjébe iktatott 17 sikerkritérium alkalmazása feltétlenül szükséges, mivel ezek tartalmazzák az elmúlt 10 évben felmerült újabb kihívásokra adott válaszokat.

A WCAG 2.1 legfontosabb újításai

A WCAG 2.1 megjelenése előtt az akadálymentesítési szakembernek nehéz dolga volt a mobiltelefonon történő teszteléskor. Több esetben előfordult, hogy nem lehetett egy oldalt megfelelően használni, mégis, minden sikerkritériumnak megfelelt. Ilyenkor az audit dokumentációjába javaslatként fogalmaztam meg az észlelt hibát és javítását. Az új szabvány konkrét sikerkritériumokat fogalmaz meg arra vonatkozóan, hogy mit várunk el egy akadálymentes weboldaltól, ha azt mobiltelefonon használjuk.
Az új sikerkritériumok áttekintőtáblázata:

Terület Sikerkritérium
Beszédfelismeréssel kapcsolatos 2.1.4 Gyorsbillentyűk használata
2.5.3 Mezők megfelelő címkézése
Egérmutató 2.5.1 Egérmutató jele
2.5.2 Egérrel végzett műveletek visszavonása
2.5.5 A vezérlőelemek mérete
Adatbevitel 2.5.6 Alternatív beviteli módszerek
2.5.4 Mozgással végzett vezérlések
Eszközbeállítás 1.3.4 Készülék helyzete (orientáció)
Megkülönböztethetőséggel kapcsolatos 1.3.5 Egyértelmű beviteli mezők
1.4.10 Átfolyás (megfelelő reszponzivitás)
1.4.11 Nem szöveges részek kontrasztja
1.4.12 Szöveg térköz
1.4.13 Hover és focus állapotok

A cikk folytatódni fog.